Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Jurnal de artizan – croșetat, lasetă și goblen, desen, tehnici cunoscute de Octavian Vătavu

Jurnal de artizan – croșetat, lasetă și goblen, desen, tehnici cunoscute de Octavian Vătavu

Din ce în ce mai mulți bărbați au ca hobby-uri activități din sfera lucrului manual: țesut, cusut, tricotat, croșetat și alte astfel de tehnici de lucru. Nimic nou până acum. Iubesc poveștile, povești scrise de oamenii de lângă noi, de oameni ca noi, care au pasiuni frumoase, care trec peste prejudecăți și își urmează visul.

Pe Octavian l-am întâlnit cu mai mulți ani în urmă chiar la el în oraș, în Ghimbav, a venit spre mine, pe bicicletă, zâmbind ștrengărește, mi-a spus că și el croșetează, întinzându-mi o uluitoare geantă croșetată pe care o purta mândru cu el.

O explozie de culori, combinate cu un simt estetic exemplar, lucrată îngrijit.

Au trecut anii iar pasiunea și-a păstrat-o și mai mult, a continuat să se perfecționeze. Devenind tătic, a croșetat pentru puiul lui o mulțime de lucruri drăguțe.

L-am rugat să îmi ofere un interviu.

Rep.: Octavian, te rog să te prezinți

Mă numesc Octavian Vătavu, am 32 de ani, locuiesc în Ghimbav, lucrez la o fabrică de 12 ani, sunt cel mai mic după soră și frații gemeni, tata e pensionar iar mama….mama ne veghează de sus din ceruri, din iulie, anul trecut…

Rep.:  Când ai început să croșetezi?

Povestea cu croșetatul /impletitul a început de pe la 8 ani, eram în clasa a doua. Mă fascinase cum împletea mama la o bluză roz, și acum mai țin minte. Prima lucrare, să zic așa, îmi împletisem o bluza bej din lână cum era atunci.

Rep.: Ce ce alte tehnici de lucru ai cochetat?

Cu croșetatul am început mai târziu după ce am cusut mileuri și am croșetat lasetă, de aici am început cu crosetatul, și ca prima lucrare mi-am făcut o vestă neagră „cu găurele”.

Pe lângă croșetat și împletit am făcut și goblen, am cochetat și cu desenatul în creion.

Rep.: Ai reușit să monetizezi ceea ce lucrezi?

Pentru mine aceste pasiuni sunt mai mult pentru liniștea mea sufletească, nu m-am gândit și nici nu am avut ocazia să fac o afacere din creațiile mele.

Rep.:  Ce te inspiră?

Ca sursă de inspirație, am imaginația mea care este foarte bogată, pentru că nu are cine să mi-o țină ocupată în afară de băiețelul meu.

Doar pentru desene m-am mai inspirat de pe internet,de ce să mint… 

Rep.:  Cum îți alegi culorile? Modelele?

Pentru creațiile mele, culoriile le am în minte și combinațiile mi le aleg pe moment sau din ce mai văd pe la fete prin oraș, dar nu prea văd, pentru că ce creez eu este unicat și este doar în mintea și sufletul meu. 

Rep.:  Te-ai confruntat cu prejudecăți de genul că bărbații nu croșetează?

Chiar dacă lumea mă bârfește și nu sunt pe placul lor, că sunt bărbat și fac așa ceva, eu am continuat să fac ce îmi place și ce îmi aduce liniștea în suflet. 

Rep.: Vrei să lași mai departe copilului tău acest meșteșug?

ÎI mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat o misiune,un îngeraș ca să am cui să îi las acest har divin.

Să îl cresc mare și sănătos și să fie mândru de tatăl sau.

Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus