Ești aici
Home > Sport și sănătate > NEVRALGIA DE TRIGEMEN

NEVRALGIA DE TRIGEMEN

Nevralgia de trigemen, este o afecțiune cronică care afectează nervul trigemen. Dacă aveți nevralgie trigeminală, chiar și stimularea ușoară a feței – cum ar fi spălarea dinților sau machiajul – poate declanșa o scurtă durere chinuitoare.
Este posibil să aveți inițial atacuri scurte și ușoare. Dar nevralgia trigeminală poate progresa și poate provoca crize mai lungi, mai frecvente, de durere inflamatorie. Nevralgia trigemenului afectează femeile mai des decât bărbații și apare mai des la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Datorită varietății de opțiuni de tratament disponibile, calitatea vieții nu va fi afectată de această durere. De obicei, medicii pot gestiona eficient nevralgia trigemenului cu medicamente, injecții sau intervenții chirurgicale.

Pentru că #Iubim_Braşovul vă aducem o nouă rubrică de informații utile! De data aceasta ne-am gândit la aspecte de sănătate şi corpul uman !
„Totul despre SĂNĂTATE ! „rubrică informativă realizata de COSMINA Costea -asistent medical generalist -redactor Grupul Iubim Brașovul!

Simptome

Simptomele nevralgiei trigeminale pot fi:

1.Episoade de durere severă, durere care se pot simți ca un șoc electric.

2.Atacuri spontane de durere sau atacuri declanșate de lucruri precum atingerea feței, mestecarea, vorbirea sau periajul dinților.

3.Dureri ce pot dura de la câteva secunde până la câteva minute.

4.Episoade cu mai multe atacuri de durere care durează zile, săptămâni, luni sau mai mult.

5.Durere constantă, senzație de arsură care poate apărea înainte ca aceasta să evolueze în durerea asemănătoare spasmului nevralgiei trigeminale.

6.Durere în zonele prin care trece nervul trigemen, inclusiv obrazul, maxilarul, dinții, gingiile, buzele sau mai rar ochiul și fruntea.

7.Durere care afectează o parte a feței, deși uneori pot afecta ambele părți ale feței.

8.Durerea focalizată într-un singur loc sau răspândită într-un spectru mai larg.

9.Atacuri de durere care devin mai frecvente și mai intense în timp.

Când să mergeți la medic.

Dacă aveți dureri faciale, în special dureri prelungite, recurente sau durere care nu cedează la analgezice, consultați medicul specialist.

Cauze

În nevralgia de trigemen, funcția nervului trigemen este întreruptă. De obicei, problema este contactul dintre un vas de sânge normal – în acest caz, o arteră sau o venă – și nervul trigemen la baza creierului. Acest contact pune presiune pe nerv și îl face să funcționeze defectuos.

Nevralgia trigeminală poate apărea ca urmare a îmbătrânirii sau poate fi legată de scleroza multiplă sau de o tulburare similară care dăunează învelișului de mielină care protejează anumiți nervi. Nevralgia trigeminală poate fi cauzată și de o tumoare care comprimă nervul trigemen.

Unele persoane pot prezenta nevralgie trigeminală din cauza unei leziuni cerebrale sau a altor anomalii. În alte cazuri, leziunile chirurgicale, accident vascular cerebral sau traume faciale pot fi responsabile de nevralgia trigemenului.

O varietate de factori declanșatori poate produce nevralgia de trigemen, inclusiv:

– ras

– atingerea feței

– mâncatul

– băutul

– periatul dinților

– vorbitul

– machiatul

– spălatul pe față

Tratament

Tratamentul nevralgiei trigeminale începe de obicei cu medicamente, iar unele persoane nu au nevoie de niciun tratament suplimentar. Cu toate acestea, în timp, unele persoane cu această afecțiune pot să nu răspundă la medicamente sau pot prezenta reacții adverse neplăcute. Pentru acele persoane injecțiile sau intervențiile chirurgicale oferă alte opțiuni de tratament pentru nevralgia trigemenului.

Sursă:
mayoclinic.ro
wikipedia.com
pinterest.com

#Iubim_Braşovul
#Educație_Sanitară
#Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul
#TotuldespreSănătate
#RedactorCosminaCostea

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus