Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Obiceiuri si traditii de sfantul Andrei la români!

Obiceiuri si traditii de sfantul Andrei la români!

Sfântul Andrei se sărbătorește anual pe 30 noiembrie. Această sărbătoare este trecută în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie. În această zi, românii respectă mai multe obiceiuri care s-au transmis din generație în generație.

Superstiții de Sf. Andrei

Potrivit bătrânilor, în seara de Sf. Andrei spiritele ies în lume iar oamenii se apără de cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Cei mai superstițioși spun că în seara de Sf. Andrei lupii încep să vorbească cu voce de om, spunând lucruri înfiorătoare. În plus, cei care vor avea nenorocul să fie mușcați de unul se vor transforma în vârcolaci.

În Ajun, bătrânii cred că apar strigoi, ființe care au sufletul pedepsit pentru că au dus o viață nepotrivită sau pentru că au murit din cauza violenței.

Tot bătrânii sunt cei care cred că spiritele rele nu vor intra în casă dacă gospodinele întorc toate vasele și cănile cu gura în jos. Pentru ca aceleași spirite să părăsească întreaga gospodărie, oamenii pun animalelor bucuioc în mâncare și agheasmă în apă.

Obiceiuri de Sf. Andrei

Cel mai cunoscut obicei în seara de Sf. Andrei este utilizarea usturoiului pentru alungarea spiritelor rele. Se ung cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile unde spiritele rele ar putea intra în casă. Cei care stau la țară pun usturoi și în grajdurile animalelor pentru ca răul să nu intre în ele.

Pentru a se feri de strigoii care umblă pe stradă în noaptea de Ajun, oamenii se foloseau de usturoi în timp ce copiilor le făceau cruci din usturoi pe mâini sau le dădeau să mănânce mâncare de usturoi.

Fetele care au vârsta măritișului își pun sub pernă un fir de busuoic pentru a-și visa iubitul. Tot acestea, obișnuiesc să întoarcă cu gura în jos, la miezul nopții, un ulcior de lut în care pun 3 cărbuni încinși. După aceea, acestea rostesc o incantație pentru a-l cuceri pe iubitul cu care vor ajunge să se mărite.

Cele care doresc să își afle ursitul stau între două oglinzi în timp ce țin în ambele mâini câte o lumânare aprinsă. În oglinda din spate se vede fața ursitului dar și scene din viitorul acesteia. Tot fetele care doresc să își afle ursitul țin în mână două lumânări aprinse în timp ce privește un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.

Cei care doresc să dezlege anumite enigme din trecutul lor iau parte la un ritual într-un cimitir. După, într-un vas cu apă descântată aceștia își văd trecutul.

Sursa:

capital. ro

Sursa foto:

calendar otrodox

Unsplash

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus