Ești aici
Home > Noutăți > Povestea Mayei Angelou, „Inteleapta Americii”

Povestea Mayei Angelou, „Inteleapta Americii”

„Am invatat ca oamenii vor uita ceea ce spui, vor uita ceea ce ai facut, dar nu vor uita niciodata felul cum i-ai facut sa se simta”.

Denumita si „Inteleapta Americii”, Maya Angelou s-a nascut pe 04 Aprilie 1928 in St. Louis, Missouri, iar dupa separarea parintilor a locuit in Arkansas cu bunica din partea tatalui.

La varsta de 7 sau 8 ani este abuzata sexual de iubitul mamei, iar unchii ei ii sar in aparare, ucigandu-l. Maya petrece urmatorii aproximativ 5 ani in tacere absoluta.

In adolescenta castiga o bursa la California Labor School unde studiaza dansul si actoria.

Daca in tinerete bifeaza job uri ca: dansatoare, bucatar, cantareata, in anii maturitatii lucreaza ca actrita, scriitoare, producatoare piese & emisiuni TV, jurnalista si aduna nenumarate premii in palmares (Tony, Emmy Award, 3 Grammys, Pulitzer, Medalia Nationala pentru Arta si altele)

O componenta importanta a muncii sale e reprezentata de implicarea in Lupta pentru Drepturile Civile, fiind apropiata lui Martin Luther King si lui Malcom X.

A scris in total 36 de carti, inclusiv carti de bucate, iar cea mai cunoscuta opera a sa este autobiografia intitulata „Stiu de ce canta pasarea in colivie” – primul bestseller scris de o femeie Afro-Americana.

In ultima perioada a vietii se lupta cu probleme de sanatate, dar ramane activa. La anuntul mortii sale, Barack Obama, ne ofera cel mai bun sumar al vietii sale – „O scriitoare sclipitoare, o prietena dedicata si o femeie cu adevarat fenomenala. A avut abilitatea de a ne aduce aminte ca suntem toti copiii lui Dumnezeu; ca fiecare are ceva de oferit.” 

Pe final, va las in compania unuia dintre citatele neinfricatei Maya Angelou, pe care sper sa il simtiti cu ecou:

„Am invatat cu mult timp in urma ca cel mai intelept lucru pe care il pot face este sa imi fiu eu alaturi, sa fiu o aparatoare pentru mine insami si pentru altii ca mine.”

„Kindness O’clock: Cu și pentru oamenii de BINE” rubrică informativă realizată de Simo Ciuraru, realizator Grupul Iubim Brașovul.

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Sus