În 28 aprilie este „Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă”. Acest eveniment e organizat în fiecare an de Organizația Internațională a Muncii (OIM) încă din anul 1919 și aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a acțivității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale. Această campanie de conștientizare este menită să atragă atenția, la nivel internațional, asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă și asupra amplorii accidentelor legate de muncă, a bolilor profesionale și a accidentelor mortale.
Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie în fiecare țară de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale.
Conceptul de mediu de lucru sigur și sănătos trebuie să fie respectat și aplicat generalizat, la toate nivelurile unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilte, principiul prevenției fiind prioritar.
În multe locuri din lume, autorităţile naţionale, sindicatele, organizaţiile lucrătorilor şi organizaţii ale serviciilor de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii organizează diverse activităţi pentru a sărbători ziua de 28 aprilie. Astfel, se dorește ca toate acțiunile ce se organizează pentru acest eveniment să mărească conștientizarea oamenilor cu privire la activitatea de prevenire şi promovare a unei culturi în domeniul SSM ce poate ajuta la reducerea numărului de cazuri ce privesc accidentările şi decesele produse ca urmare a evenimentelor la locurile de muncă.
28 aprilie, Ziua Internațională de Comemorare a lucrătorilor accidentați și decedați în muncă
Totodată, să nu uităm, că Ziua de 28 aprilie este și Ziua Internaţională de Comemorare a lucrătorilor accidentaţi şi decedaţi în muncă, organizată pretutindeni de către organizațiile sindicale, încă din anul 1996.
Organizația Internatională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și că se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnaviri profesionale. De asemenea, în urma accidentelor de muncă, cât și a practicilor incorecte de muncă, se estimează că în fiecare an se produc peste 2,3 milioane de decese din cauza accidentelor de muncă și a vătămărilor profesionale, o cifră alarmantă, fiind comparabilă cu numărul de victime dintr-un război de mare avengură dintre națiuni. Pe baza acestor estimări ale OIM, se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale și că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători suferă o vătămare la locul de muncă.
Aceasta statistică negativă a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin constientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor masuri eficiente de prevenire și protectie la locurile de muncă.
Instituțiile abilitate din România, împreună cu specialiștii SSM organizează periodic evenimente destinate atât angajatorilor cât și a personalului salariat, cu atribuțiuni în domeniul S.S.M., cu scopul de informare si instruire pentru prevenirea accidentelor de muncă (a se vedea evenimentele organizate pe parcursul anului 2020, pe platforma informatică ssm.ro).
Se știe că prevenția este mai puțin costistitoare decât costurile determinate de gestionarea consecințelor condițiilor necorespunzătoare de muncă. Pentru a realiza condiții de siguranță a locurilor de muncă e nevoie ca lucrătorii să fie instruiți, informați și să li se permită să participe la discuții cu privire la toate aspectele legate de sănătatea și securitatea la locul lor de muncă.
Reprezentanții SSM cunosc cel mai bine realitățile de la locul de muncă. Ei sunt mai bine instruiți și mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu adevărat în fiecare zi și identifică riscurile cu mult înaintea celor din conducere: de la evidențierea riscurilor folosirii substanțelor periculoase, preocupări legate de stress, identificarea problemelor musculo-scheletice cauzate de efortul depus sau a problemelor cauzate de violența și hărțuirea la locul de muncă, munca în temperaturi extreme s.a. Lucrătorii nu numai că devin mai conștienți de aspectele legate de siguranță, dar prezența reprezentanților S.S.M. în cadrul companiilor oferă încredere lucrătorilor să vorbească și să ridice probleme de sănătate și siguranță.
Avându-se în vedere schimbările majore tot mai accelerate la nivel mondial, cum ar fi globalizarea, tehnologizarea, digitalizarea, creșterea demografică, dezvoltarea durabilă, inclusiv schimbările climatice și schimbările în organizarea muncii, cât și alți factori care afectează dinamica securității și sănătății muncii și natura profesiilor din acest domeniu, în ciuda riscurilor și influențelor tradiționaliste și a variațiilor între țările în curs de dezvoltare și cele dezvoltate, pentru îmbunătățirea și eficientizarea continuă (inclusiv prin digitalizare) a activității de securitate și sănătate în muncă, este necesar ca întreaga comunitate de securitate și sănătate în muncă din întreaga lume, să se implice cât mai pregnant în transmiterea de mesaje puternice despre rolul securității și sănătății în muncă și viitorul muncii în societatea actuală.