Ești aici
Home > Entertainment > 6 lucruri pe care NU le știai despre Brașov !?

6 lucruri pe care NU le știai despre Brașov !?

  • Piata Sfatului poate fi considerata punctul O al Brasovului atat la propriu cat si la figurat. Este cel mai vizitat loc din oras si aici ajuns peste 1 milion de turisti in fiecare an. Este si kilometru 0 al Brasovului. De aici, de la Casa Sfatului, se masoara toate distantele rutiere  spre toate colturile tarii.
  • Executii in functie de statutul social-Casa Sfatului aflata in Piata Sfatului a fost in perioada medievala Primaria Brasovului. Aici se dadeau toate sentintele capitale, dar acestea se duceau la indeplinire in Piata Sfatului in locul unde acum este fantana arteziana. Condamnatii erau executati prin diferite metode in functie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitati, hotii de rand erau spanzurati, iar vrajitoarele erau arse pe rug. Tot in Piata Sfatului, in 1689, a fost decapitat Stefan Stener, seful breslei cizmarilor, care s-a impotrivit austriecilor. A fost dat ca exemplu pentru ca nimeni sa nu mai aiba curajul sa se rascoale.
  • €žIn Casa Sfatului se impartea dreptatea, aici se luau toate deciziile importante. Aici au judecati capii rascoalei impotriva austriecilor in 1689. Locul executiilor nu era in Casa Sfatului, ci unde este acum fantana arteziana din Piata Sfatului“, a spus Stelian Cosulet, seful sectiei de Istorie de la Muzeul de Istorie din Brasov.
  • Stalpul infamiei special pentru femei – Tot in Piata Sfatului exista si Stalpul Infamiei. Aici erau aduse femeile care aveau aventuri cu sotii altor femei, dar si cele care erau foarte frumoase si erau considerate un pericol de catre sotiile negustorilor. Femeile care erau puse la stalpul infamiliei erau umilie, li se taia parul, erau batute, iar uneori chiar lovite cu pietre. Se spune ca daca o femeie ajungea la stalpul infamiei era mare rusine si niciun barbat nu o va mai dori vreodata de sotie. Legenda spune ca la Stalpul Infamiei a fost adusa si Katarina o sasoaica frumoasa de care Vlad Tepes era indragostit lulea. Cei doi au avut impreuna cinci copii.  Femeile vremii nu au vazut cu ochi buni relatia dintre domnitor si Katarina. Nevestele negustorilor din cetate au atacat casa in care se afla fata, au batut-o, i-au taiat parul si au dus-o la stalpul infamiei din Piata Sfatului. Cand a auzit de grozavie, Vlad Tepes a amenintat ca va da foc Brasovului. Pana la urma a reusit sa o elibereze prin negociere. I-a crutat pe negustorii sasi pe care urma sa ii execute in Bartolomeu.
  • Targ medieval celebru – Piata Sfatului a fost dintotdeauna locul unde se aduna toata lumea buna a orasului. Aici, din 1520 a existat, timp de mai multe secole un celebru targ. Se gaseau de toate, de la fructe, legume, carne peste, la cele mai frumoasa vesminte aduse din Orient si bijuterii pretioase. Negustorii veneau aici din toate colturile tarii, dar si de peste hotare. Apollonia Hircher, cea mai bogata femeie a Brasovului Medieval si o afacerista desavarsita a construit in Piata Sfatului , Casa Negustorilor, actualul restaurant Cerbul Carpatin. Cladirea a fost donata orasului de Apollonia Hircher. O legenda plina de mister sta la baza constructiei acestei cladiri. Se spune ca fiica Apolloniei s-a imbolnavit de tanara si a murit. Distrusa de durere, mama ei a decis ca fata sa fie imbracata cu cea mai scumpa rochie si cele mai frumoase bijuterii. La cateva zile dupa ce a fost inmormantata, cativa saraci au vrut sa jefuiasca mormantul si sa fure bijuteriile. In momentul in care a fost dezgropata fiica Apolloniei s-a trezit la viata, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia r fi decis sa construiasca cladirea care are 67 de metri lungime un record al acelor vremuri.
  • Retea de tuneluri secrete – Se spune ca Piata Sfatului ar fi brazdata de mai multe tuneluri. Trei dintre ele ar duce la Biserica, iar unul ar ajunge chiar pana sub Tampa. Cercetarile istorice nu pot confirma exact harta tunelurilor, dar este clar ca ele au existat. Exista in centru mai multe guri de tunel, care au fost astupate in timp. Arhitectura de acum a zonei nu permite efectuarea de cercetari. Legenda tunelurilor da insa un aer de mister centrului vechi al Brasovului. Se spune ca aceste tuneluri erau folosite ca refugiu impotriva atacatorilor. Aici erau ascunse provizii, dar si o parte din bogatiile orasului. Tot aici s-ar fi ascuns si o parte dintre locuitori in timpul invaziilor.

Vrei să știi ce se întâmplă în Brașov? Aruncă un ochi pe : Grupul Iubim Brașovul

www.facebook.com/Iubim.Brasovul.Oficial1

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus