Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Armenii din România

Armenii din România

Un lucru care îi definește pe armeni este credința. Armenii au fost printre primele popoare creștine ale Europei, poate chiar primul încă de la începutul secolului al IV-lea. Pe pământurile României de astăzi armenii sunt atestați încă din secolele X și XI ale erei creștine mai ales în Moldova și Transilvania.

În secolele XIV – XVI ei au ajuns și în Țara Românească sau în Dobrogea. Un mare număr de armeni s-a stabilit în România după anul 1915, când în contextul conflictului mondial, armenii din imperiul otoman au fost obiectul unei epurări etnice de proporții, genocidul sau un adevărat masacru. Un simbol al comunității armene din București, a devenit biserica armenească care de fapt este o adevărată catedrală, ridicată între anii 1911 și 1915.

Tot în București se află și hanul lui Manuk care dăinuie până astăzi.

Catedrala armenească din București este opera arhitectului român de origine armeană Dimitrie MAIMAROLU și puțină lume știe că același arhitect a mai creat printre altele și palatul patriarhiei de astăzi, palatul cercului național din București sau palatul mitropoliei din oltenia.

Armenii din România sunt și oameni cu renume ca : Spiru HARET și Ana ASLAN care au contribuit la cultura românească prin cunoștințele și preocupările lor.

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus