Ești aici
Home > Cultură > Bulgarii din România

Bulgarii din România

Bulgarii din România sunt un grup etnic minoritar din România. La ultimul recensământ al populației din 2011, în România există 7,336 bulgari, reprezentând 0,04% din populația țării.

Ca multe alte minorități, bulgarii sunt în scădere: în 2002 încă se numărau 8,025, reprezentând tot 0,04% din întreaga populație. În ciuda numărului mic, bulgarii au fost foarte influenți asupra vecinilor lor din nord, cele două țări fiind la un moment dat unite în Țaratul Vlaho-Bulgar. Se estimează că numărul de români cu origini bulgare se ridică până la 250,000.

De-a lungul istoriei, comunități de bulgari au existat în Valahia, Dobrogea de Nord și Transilvania. Cu toate acestea, cea mai mare comunitate de bulgari, cea care și-a prezervat cel mai bine tradițiile și obiceiurile, se găsește în nordul Banatului.

În Muntenia numărul celor de origine bulgară este mare, cu toate acestea mulți și-au pierdut identitatea națională și nu-și mai vorbesc limba. Una din personalitățile bulgare este Anton PAN care a fost un poet român de origine bulgară sau aromână, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat și publicist , compozitor al muzicii imnului național al României.

Sursa: wikipedia.ro

Sursa foto: http://www.dri.gov.ro/

Teolog prof. Zighi Visarion Isaac

Departament minoritati

Grupul Iubim Brasovul

Iubim_Braşovul

TeleviziuneaGrupIubimBrasovul

Business_Living_Grupul_Iubim_Brasovul

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus