Ești aici
Home > Business & Living > Busuioacă de Bohotin

Busuioacă de Bohotin

Busuioacă de Bohotin este un soi de viță de vie românesc, originar din localitatea Bohotin, județul Iași, care se cultivă doar în câteva zone viticole din România.
Boabele de strugure sunt violet-roșcate. Vinul obținut are o culoare rosé diferită de orice alt tip de vin.

Descriere

Busuioaca este un vin licoros cu o corpolență deosebită, cu un parfum inconfundabil, amestec de trandafir și busuioc ce îi dau o notă aparte, rar întâlnită la alte vinuri aromate. Aroma sa este unică, aducând a caprifoi și a piersici coapte, suculente, cu o armonie perfectă de zahăr, alcool și aciditate. Gustul dulce are câteodată o aromă sensibil amăruie de migdale.
Soiul Busuioacă de Bohotin se cultivă în patru centre viticole: Bohotin (județul Iași), Huși (județul Vaslui), Pietroasa (județul Buzău) și Tohani (județul Prahova). Dacă se adună suprafața cultivată cu acest soi în cele patru centre viticole, se obține un total de circa 100 ha, ceea ce determină ca producția națională de vin autentic de Busuioacă de Bohotin să fie foarte mică.

Epuroaică

Epuroaica este un vechi soi românesc de struguri roșii care era cultivat în Oltenia.
Era cunoscut și sub numele de Epureasca, Epureasca pistruiată, Haina neamțului și Pistruțuica.
Strugurii erau lungi, rămuroși, cu boabe mici, de culoare roșu-rubiniu. Era un soi foarte productiv din care se obțineau vinuri de masă albe, rosé și roșii, fără calități deosebite.

Negru lung

Negru lung este un vechi soi românesc de struguri.

Tigvoasă

Tigvoasă este un soi vechi de struguri albi provenind din Persia și naturalizat în Moldova unde a ajuns cu secole în urmă.
Este cunoscut sub numele de Poama mare a calului în podgoriile Dealu Bujorului și Covurlui, Poamă mare în podgoriile Huși și Colinele Tutovei, Poala mare, Poama calului, Poama tivda, Poma Tivda, Tidva, Tigva, Tivda, Tivga, Fuerjmony, Furjmony Feher, Gandjah, Kabak Iouziomiou, Kabak Yuzyumyu, Omreu, Opiman, Schiradzouli, Schiraszouli, Siradzuli Belii, Tikveno Grozde, Tikveno Grozdet, Tiudva, Zavezen iz Bolgari

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Busuioacă_de_Bohotin
https://ro.wikipedia.org/wiki/Epuroaică
https://ro.wikipedia.org/wiki/Negru_lung
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tigvoasă

„Cu un pahar de vin câştigi un prieten; ca să-l menţii nu-ţi ajunge un butoi.”
PROVERB ITALIAN

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus