Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Despre minoritatea maghiară din țara noastră

Despre minoritatea maghiară din țara noastră

Maghiarii din România reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din România având 1 227 623 etnci maghairi adică 6, 1% din populația actuală. Maghiarii din România sunt recunoscuți pentru bucătăria lor interesantă, pentru femeile lor frumoase și pentru maniera lor interesantă de a folosi femininul și masculinul în gramatică.

Maghiarii din Transilvania au fost în ultima sută de ani o componentă de neocolit a statului român. Ei sunt localizați în Transilvania, provincie care a făcut parte din regatul Ungariei, mai apoi parte din imperiul habsburgic, din imperiul austro-ungar sau din regatul României din anul 1918. Dincolo de polemicile istorice dintre maghiari și români asupra Transilvaniei, trebuie spus că maghiarii din România s-au evidențiat prin seriozitatea lor în muncă, prin atașamentul față de tradiția lor și printr-o moderație politică interesantă care a început în anii 1980 ai secolului trecut și continuă și astăzi. Istoria ne arată că pentru maghiari este loc de negociere câtă vreme în Transilvania majoritatea populației este româneasacă.

Maghiarii din țara noastră sunt reformați. În România de astăzi, numărul maghiarilor scade, nu crește. Natalitatea lor este slabă iar unii dintre tineri pleacă spre Ungaria sau spre Europa. În Transilvania de astăzi, românii și maghiarii deopotrivă au avut tot mai puțini copii, în ultimii 30 de ani astfel încât românii și maghiarii scad în paralel în populația Transilvaniei și a României. (prof.dr. Adrian CIOROIANU)

Ce rămâne pentru noi esențial este că diferența nu înseamnă opoziție ci complementaritate și ne luăm ca resurse pentru viață și maghiarii și românii credința și cultura care ne îmbogățesc, ne formează ca oameni. De pildă poveștile din folclorul maghiar difuzate la televizor dar și în mediul on-line au un real succes pentru că și sufletul și intelectul au nevoie de o hrană: credința pentru suflet și cultura pentru intelect.

Sursa foto: Centrul Cultural Reduta

Teolog prof.Zighi Visarion Isaac

Departament minoritati

#Grupul Iubim Brasovul

#Iubim_Braşovul #TeleviziuneaGrupIubimBrasovul

#Business_Living_Grupul_Iubim_Brasovul

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus