Ești aici
Home > Business & Living > Diferenta dintre calitati si abilitati

Diferenta dintre calitati si abilitati

Calitatile sunt cele pe care le-ai putea avea în mod natural (poate esti o persoană care vorbește fara mari emotii in fata multimilor) și pe care le-ai folosit pentru a-ti aduce beneficii în viață și muncă.

Crearea unei liste de abilități și calitati pe care le ai, iti ofera oportunitatea de a recunoaște punctele forte si cele la care este necesar sa mai lucrezi.

Abilitățile, pe de altă parte, sunt lucruri pe care le-ai învățat prin muncă, instruire, educație sau experiență generală de viață. Abilitățile sunt tangibile și pot fi susținute de calificări și exemple din viața reală. Abilitățile tale în gestionarea problemelor, de exemplu, pot fi dobândite sau îmbunătățite considerabil prin instruire și/sau scoala, cursuri si traininguri.

Este important să cunoaștem diferența și să putem identifica abilitățile esențiale care ne fac să ieșim în evidență și să fim relevanți atat din punct de vedere profesional cat si in viata privata si sociala. Deși calitatile sunt importante, abilitățile sunt cele care aduc succesul in rolul pe care il avem in diferite proiecte.

Calitati ce ne ajuta sa ne indeplinim obiectivele:

1) Inițiativa

Aceasta este o calitate foarte importanta, fara initiativa nu demarezi nici-un plan pe care il pastrezi undeva in ganduri. Nimeni nu va bate la usa sa iti indeplineasca propriul vis.

2) Motivația

Este greu sa te menții motivat atunci când primești respingeri sau ceea ce iti doresi. Trebuie să putem accepta orice rezultat și să rămânem motivați. Doar asa, pas cu pas, proiectele noastre se creioneaza.

3) Pozitivitatea

In momentul in care gandim negativ si imbratisam pe “NU” in permanenta, atragem automat doar negativitate in jurul nostru, la locul de munca, in familie si in viata sociala. Privind la “partea plina a paharului”, si proiectand in mintea noastra ganduri pozitive, reusim sa ne pastram motivatia si initiativa.

4) Conștientizarea de sine

Trebuie să poți vorbi cu încredere despre abilitățile și experiența ta personală și pentru a face acest lucru trebuie să ai un nivel ridicat de conștientizare de sine pentru a te asigura că expui toate lucrurile bune pe care profesional sau personal, vrei sa le faci vizibile.

Abilități importante pe care este ideal sa le detinem si sa le dezvoltam

1)Comunicare

Abilitățile de comunicare pot fi imbunatatite și dezvoltate prin muncă și traininguri sau cursuri. Comunicarea este foarte importanta pentru a ne face intelesi, a ne impune punctul de vedere si pentru a evolua.

2) Munca în echipă

Foarte puține roluri atat in viata personala cat si in cea profesionala, nu ne vor impune să negociem și să contribuim ca parte a unei echipe. In consecinta, cu ajutorul comunicarii, putem sa ne implicam ca parte a unei echipe, aducand prin rolul nostru, beneficii proiectului in care suntem implicati.

3) Managementul/administrarea timpului

Aceasta abilitate acoperă totul, de la atingerea termenelor stabilite pentru muncă, până la gestionarea timpului liber in care ne propunem de multe ori sa facem multe lucruri si simtim ca nu ne ajunge timpul. O buna organizare, ne ajuta sa ne indeplinim sarcinile de zi cu zi, astfel incat, seara, cand punem capul pe perna, sa fim mai linistiti si impliniti sufleteste ca am bifat pe lista zilei, tot ce ne-am propus.

4) Rezistenta la presiune/stres

Traim timpuri in care stresul si presiunea ne inconjoara prin termene limita la locul de munca, traficul crescut si timpul petrecut pe traseu pana sa ajungem sa facem cumparaturi, sa ducem copiii la activitatile scolare, sa ne ocupam de activitatile casnice, etc. Prin implementarea unui management al timpului bine organizat, prin comunicare si munca in echipa, indiferent ca este vorba despre colegi la locul de munca sau membri familiei, nivelul de presiune si stres, se vor diminua si sansele de a ne atinge obiectivele sunt mai mari.

Care sunt calitatile si aptitudinile tale? Ti-ai facut vreodata o lista?

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Sus