„Totul despre SĂNĂTATE ! ” rubrică informativă oferita
Pentru că #Iubim_Braşovul
Durerea de sân sau mastodinia
Aceasta poate apărea la orice vârsta, chiar și după menopauză. Cel mai frecvent o întâlnim, însă, la femeile tinere. Pentru multe femei, durerea de sân este o problemă supărătoare. În timp, aceasta poate genera multe griji și stări de anxietate.
70% dintre femei prezintă dureri la sân pe parcursul vieții, însă doar 15% dintre ele au nevoie de tratament medical.
Când sunt normale durerile de sân?
De cele mai multe ori, aceste dureri nu sunt periculoase. Într-un procent de peste 75%, ele sunt doar dureri ciclice, ce apar datorită fluctuațiilor hormonale din timpul ciclului menstrual-pre și postovulator.
Sânul suferă modificări structurale în cele doua faze ale ciclului menstrual. Durerea poate să fie însoțită de arsuri, tumefierea sânilor, senzația de greutate a lor (toate acestea dispar odată cu pornirea hemoragiei sau în primele 2-3 zile ale menstruației).
Există o durere non-ciclică, ce nu se ‘pliază” pe ciclul menstrual. Aceasta poate afecta unul sau amândoi sânii. Este însoțită de o arsură puternică în profunzimea sânului sau la nivelul tegumentului.
Durerile pot să apară în regiuni unde se dezvoltă noduli chistici, fibroadenoame, placarde fibro-chistice sau chiar în caz de proces neoplazic. De cele mai multe ori, aceste dureri sunt asociate cu modificări inflamatorii la nivelul țesutului fibroglandular, mai ales la nivelul țesutului conjunctiv!
La femeile tinere, sub 35 de ani, durerea poate să însoțească un proces neoplazic, aspect destul de des întâlnit de mine, în practica de zi cu zi. Frecvent, cancerul mamar este ‘’mut’’ clinic. În stadiile incipiente (adică până la dimensiuni de maxim 15 mm), boala este adesea foarte greu de decelat prin examen palpatoric.
Când NU sunt normale durerile de sân?
Atunci când acestea persistă pentru mai mult timp, când nu cedează la antiinflamatoare, când însoțesc febra și căldura locală (plus roșeața tegumentului), atunci când se asociază cu scurgeri mamelonare sau atunci când la palpare se asociază cu o zonă dură (un placard sau un nodul)! Durerile trebuie luate în seamă și atunci când există o retracție tegumentară sau a mamelonului.
Poate să fie durerea mamară un indicator al cancerului de sân?
Da, poate să fie! Așa cum aminteam mai sus, cancerul se poate asocia cu un proces inflamator, mai ales la persoanele tinere, în perioada de sarcină sau alăptare și chiar și în menopauză (procentual este foarte mică asocierea – de doar 3-4%). În toate aceste situații, procesul inflamator ajută la răspândirea cancerului mamar – forma histologică extrem de des întâlnită fiind cea foarte agresivă!
În aceste cazuri, durerea este persistentă, asociată cu zone dure la palpare, ocazional scurgeri mamelonare și durere care “nu cedează la nimic”! În aceste situații este bine ca pacienta să se adreseze prima dată imagistului pentru efectuarea unei ecografii. După examinarea ecografică, în funcție de ceea ce găsim local, trimitem pacienta la clinician sau o îndrumăm să faca mamografie / IRM mamar. Doresc să menționez că mamografia se poate efectua la orice vârsta, mai ales cea cu tomosinteză / contrast, deoarece aduce informații suplimentare despre leziunile găsite ecografic.
Ecografia și mamografia se pot efectua în orice perioadă a ciclului, singura investigație dependentă de ciclu fiind examinarea IRM, care se efectuează intre zilele 5-14 ale CM.
Sfaturi pentru a reduce durerile de sân:
Acestea ar putea dura câteva săptămâni pentru a funcționa:
un sutien susținător / o bustieră de bumbac
reducerea cofeinei din alimentație (cafea, ceai, cola, ciocolată și băuturi energizante)
se poate lua seara ulei de primulă (dacă nu aveți epilepsie)
se pot administra vitamine din grupul B (B1 și B6), vitamina A forte și E forte.
renunțarea la fumat/ reducerea nr. de țigări
Următoarele ar putea avea efect imediat, dar nu vor împiedica durerea să revină:
aplicarea de geluri sau creme antiinflamatorii pe zona dureroasă (ex: Voltaren)
utilizarea pachetelor cu gheață/gel direct pe sâni
Statistic, incidența cancerului de sân este mare și, din păcate, a scăzut mult ca vârsta, sub 40 de ani. Decada 40-49 de ani este cea cu incidența cea mai mare a cancerului mamar. Sub 40 de ani, întâlnim frecvent cele mai agresive forme de cancer, cu grad histologic G3 și tip histologic ductal sau cu punct de plecare stromal, triplu negativ.
În România, 80% dintre cancerele mamare sunt diagnosticate în fază avansată (grad III și IV), stadiu în care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii. În țările occidentale (unde există un program național de screening pentru cancerul de sân, pentru toate femeile de peste 40 de ani), 70-80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în stadii inițiale (insitu sau stadiul I).
Dezvoltarea cancerului mamar durează 4 ani până se poate vedea pe aparatura imagistică performantă, 4 ani până ajunge să se palpeze și în al nouălea an metastazează!
Mamografia rămâne metoda imagistică de primă alegere în diagnosticul precoce al cancerului mamar, datorită posibilității acesteia de a pune în evidență modificările incipiente produse de cancer la nivelul sânului. Doza de iradiere dată de noile aparate de mamografie cu tomosinteză (la nivelul glandei mamare) este foarte mică! Recomand un examen mamografic tuturor femeilor trecute de 40 de ani, cel puțin din 2 în 2 ani!
Sursa: clinicamedicum. ro
#Iubim_Braşovul
#Educație_Sanitară
#Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul
#TotuldespreSănătate