Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Educație artizană – Despre In

Educație artizană – Despre In

Inul este un material textil fabricat din fibrele plantei cu același nume sau denumirea sa științifică, Linum usitatissimum. Este unul dintre cele mai vechi materiale textile dealtfel, fiind folosit de secole, începând de acum peste 10.000 ani, pentru o gamă variată de articole, începând de la pânze pentru pictură, decorațiuni interioare, lenjerii, prosoape de bucătărie și desigur articole de îmbrăcăminte.

Egiptenii foloseau inul în procesul de mumificare datorită durabilității acestuia în timp, iar cavalerii medievali purtau pe sub armură veșminte din fibră de in?

Beneficiile materialelor din in

Inul absoarbe foarte bine umezeala/umiditatea, mai exact poate absorbi o cantitate de apă de până la 20% din propria greutate, motiv pentru care este folosit pentru confecționarea lenjeriilor, prosoapelor de bucătărie sau baie, dar și pentru îmbrăcăminte de vara

Inul este un material care „respiră”. pe lângă faptul că absoarbe foarte bine umezeala, o și eliberează foarte repede. Asta înseamnă că se usucă foarte rapid, astfel că nu se lipește de corp. Mai mult, deși inul este un material preferat pentru îmbrăcăminte de vară, este bine de știut faptul că de fapt el păstrează răcoarea în condiții de temperatura crescută, și căldura în condiții de temperatura scăzută, întrucât este un foarte bun izolator termic.

Inul este un material hipoalergenic ( nu cauzează alergii ), beneficiu care îl are Inul este de o fibră rezistență, dar și dură. El devine din ce în ce mai moale la fiecare spălare.

Inul are o contracție de 3-5% la spălare, de obicei vine prespalat însă chiar și așa, va avea o contracție la fiecare ciclu de spălare, însă revine la dimensiunea inițială odată ce este purtat

Se recomandă a fi spălat cu apă rece-mediu încălzită, iar pentru a îl ajută să ajungă cât mai rapid în varianta să cea mai moale, se va spăla în mașina de spălat

Inul este un material complet non-elastic. Deși există și amestecuri ( cu viscoză, bumbac, etc ), inul 100% natural are 0% elasticitate, ceea ce din păcate îi aduce și un dezavantaj, acela că se sifonează ușor

Se calcă ușor dacă este ușor umed sau umezit în prealabil

Se calcă de regulă la temperatura înaltă, însă există și variante ce se pot călca la temperatura medie. este recomandat să testați temperatura de călcare pe un colț al materialului.

Inul este recunoscut ca un material de lux și asociat adesea cu luxul, atât datorită proprietăților sale incontestabile, rare, a confortului pe care îl oferă, dar și datorită procesului de fabricație (datorită durității, lipsei de elasticitate a fibrei, în procesul de fabricație există foarte multe pierderi datorate ruperii fibrelor, conducând astfel la creșterea costurilor de fabricație )

Surse: motifs. ro

Surse foto: wikipedia unsplash pexel

Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus