Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Educație artizană – Spălarea și întreținerea lânii

Educație artizană – Spălarea și întreținerea lânii

Din fericire, lâna nu permite murdăriei să se infiltreze în fibră, în profunzime. Spre deosebire de bumbac sau alte țesături, lâna nu trebuie spălată la fel de des. Lână nu se curată niciodată cu clor. Nu folosiți nici un tip de dezinfectant/clor pentru curățarea petelor.

Ocazional produsele din lână se pot recondiționa cu lanolina .
Folosește produse speciale pentru spălarea și îngrijirea hainelor din lână, sau șampon de urzică.

Nu folosi detergent normal, chiar dacă este ecologic. Dizolvă întâi detergentul în apă și apoi pune hainele la spălat. Pentru un produs mai pufos, moale , folosește balsam. Este indicat ca temperatura apei să nu depasasca 30 grade. La o temperatura mai mare, hainele din lână vor intra la apă, adică se vor strânge devenind foarte mici, iar procesul este ireversibil .

Pe scurt apa fierbinte, agitația și detergentul sunt dușmanii lânii, deci incearcă să le eviți și să speli prin înmuiere și stoarcere ușoară., lâna se curăță foarte ușor doar cu apă.

Spălați hainele prin înmuiere și apăsare, nu frecați hainele din lână pentru că se vor scămoșa .

Spălați lâna la mașină cât de rar puteți. În cazul în care folosești mașina, utilizeaza doar programul de lână și nu mai mult de 30 de grade. Incearcă să o folosești doar în caz de urgență pentru că ea va agita totuși hainele din lână și lor nu le place acest lucru. Spălatul de mână este mai indicat.

Uscați hainele întinse pe un suport , nu atârnate . Îndepărtati excesul de apă prin rularea hainelor într-un prosop și apoi apăsați ușor. Nu stoarceți și nu răsuciți produsul de lână. Apoi puneți-le la uscat întinse pe un suport , nu atârnate. Cel mai bine le face uscarea în aer liber.

Dintre toate fibrele naturale, lâna este cea mai rezistentă şi este un material care ţine de cald, perfect spre a fi purtat în sezonul rece.

Lâna are nevoie de aerisire şi de spaţiu pentru a respira. Ține moliile la distanță cu un cocktail natural. Renunță la naftalină și confecționează singură un săculeț natural împotriva moliilor. Există multe arome încântătoare care vor ține moliile la distanță, precum levănțică, eucalipt, rozmarin uscat, mentă, lămâie, frunze de nuc sau cimbru. Combină o jumătate de ceașcă de ierburi și condimente uscate și pune-le într-un săculeț. Pune ierburile înăuntru, lega-le și pune-le în șifonier sau în sertare.

Pentru spălarea sculului de lână, eu procedez astfel:

– Leg sculul de lână încă în două părți, pentru a nu se încurca în timpul spălării .
– Pregătesc apă pentru înmuierea lânii. Această să nu depășească 30 grade . Pun detergentul adecvat lânii.
– Pun sculul de lână în apă pentru 30-60 minute, la înmuiat .
– Clătesc bine sculul de lână în mai multe ape . Pentru o lână mai moale și mai pufoasă se poate folosi și un balsam.
– Las lâna la scurs, apoi o pun la uscat . De obicei stoarcerea o fac la mașina de spălat.

Automat :
Spălarea sculului de lână la mașînă se face numai pe programul de lână și la temperatura de maxim 30 grade.

Surse: fb. Torcatoria lanii

Surse foto: unsplash.com, pexels.com

Gabriela Bularca – Realizator Grupul Iubim Brasovul

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Sus