Ești aici
Home > Business & Living > Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, susţine că până la sfârşitului anului vor fi conectate toate casele de marcat la sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), acest pas fiind foarte important pentru digitalizarea administraţiei fiscale.

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, susţine că până la sfârşitului anului vor fi conectate toate casele de marcat la sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), acest pas fiind foarte important pentru digitalizarea administraţiei fiscale.

„Anul acesta am conectat casele de marcat. Este un proiect dorit de ani de zile, cu aplicaţie nou construită. În acest an, în trei luni de zile am reuşit să demarăm procesul şi astăzi sunt 44.000 de case deja conectate, deci ne atingem ţinta de 50.000 până în iunie. Eu sper că ne atingem ţinta să conectăm toate casele de marcat până la sfârşitul anului. Fac un nou apel către contribuabili să apeleze la servisanţi şi să îşi conecteze casele de marcat, pentru că odată conectate, peste tot şi în Ungaria şi în Slovacia am văzut că a fost o creştere de minimum 10% la TVA. Sunt sume enorme care se pot colecta în plus şi acest pas este foarte important în digitalizarea administraţiei fiscale. Vom deconta şi banii prin PNRR, pentru că avem bani prinşi pentru această chestiune a caselor de marcat”, a declarat, vineri seara, Alexandru Nazare, la B1 TV.

El a precizat că anul acesta s-a reuşit, în premieră, furnizarea primelor declaraţii pre-completate la declaraţia unică, pentru a-i ajută pe contribuabili să completeze mult mai uşor.

„Am avut, în premieră, anul acesta, primele 400.000 de declaraţii pre-completate astfel încât să-i ajutăm pe oameni să poată să-şi completeze mult mai uşor. Bineînţeles acolo datele nu sunt finale, ele trebuie verificate, dar e mult mai uşor să completezi o declaraţie dacă ai deja nişte date pre-completate decât dacă ai lua de la zero”, a spus Nazare.

Nu în ultimul rând, ministrul a subliniat că se lucrează la îmbunătăţirea modului în care arată şi funcţionează Spaţiul Privat Virtual (SPV), pentru a încuraja toţi contribuabilii să comunice online.

Vrem să îmbunătăţim modul în care arată şi funcţionează spaţiul virtual. Spaţiul Privat Virtual din ANAF este de fapt o căsuţă de email fiscală în care contribuabilul poate să aibă o interacţiune bi-direcţională. Nu e doar o comunicare din partea ANAF prin scrisoare spre contribuabil. Acolo ANAF transmite toate informaţiile importate pentru contribuabil şi contribuabilul poate să şi răspundă. De aceea am venit cu acest proiect de lege prin care vrem să transformăm această interacţiune care este şi fizică şi să o aducem în online. De ce? Vreţi să scăpăm de cozi? Vreţi să scăpăm de hârtii? Ok. Haideţi să întărim acest instrument pe care îl avem şi în acelaşi timp să şi încurajăm toţi contribuabilii să comunice online”, a transmis şeful de la Finanţe.

Potrivit sursei citate, în prezent 33% din persoanele juridice şi numai 5% din persoane fizice sunt înscrise în Spaţiul Privat Virtual, deşi acesta are deja 7 ani de funcţionare.

„E adevărat şi Spaţiul Privat Virtual trebuie îmbunătăţit. Avem aceste discuţii cu ANAF, astfel încât să fie cât mai atractiv, să fie cât mai uşor, înregistrarea în SPV să fie cât mai simplă, pentru că trebuie să fie cât mai uşor de utilizat, dar pe de altă parte sunt şi contribuabili care preferă să meargă la ghişeu”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Pentru că #Iubim_Braşovul vă aducem o nouă rubrică de informații utile!
De data aceasta ne-am gândit sa intelegem mai bine despre Educatia Anteprenorială si Pastila de Fiscalitate
rubrică informativă realizată de expert Judiciar Contabil Dana Munteanu – realizator Grupul Iubim Brașovul!
Surse

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus