Ești aici
Home > Subiecte generale > Piața terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, pe val. Loturile ușor autorizabile sunt cele mai căutate.

Piața terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, pe val. Loturile ușor autorizabile sunt cele mai căutate.

Fallback Image

Creșterea cererii pentru asemenea astfel de proprietăți relevă menținerea apetitului pentru construcția de noi proiecte imobiliare, inclusiv pe segmentul rezidențial.

Potrivit reprezentanților companiei Crosspoint Real Estate, segmentul terenurilor din România este unul dintre cele mai active ale pieței imobiliare, fapt confirmat de prețurile cu aproximativ 10% mai mari consemnate în prima jumătate din 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. „Primele șase luni ale anului trecut au fost o excepție, care se întamplă o dată la câteva zeci de ani, așa că nu poate fi foarte relevantă o comparație strict pe evoluția cifrelor. Ce este clar însă, este faptul că 2021 este un an în care cererea pentru terenuri este în continuă creștere – alimentată atât de evoluția ratei inflației, dar mai ales de presiunea asupra stocului limitat de terenuri cu parametri definitorii, care pot fi dezvoltate într-un timp asumat”, subliniază Ionuț Stan, Associate Director, Land Development, în cadrul Crosspoint Real Estate.

Infrastructura deficitară crește presiunea pe factorul localizare.

În prima jumătate a anului în curs, compania a intermediat un număr de cinci tranzactii cu terenuri în valoare de 37 de milioane de euro, consultanții companiei estimând că până la finalul lui 2021 vor mai tranzacționa terenuri în valoare de peste 40 milioane de euro. Una dintre aceste tranzacții a fost pentru un retailer, în zona Colentina din capitală, pentru un teren cu o suprafață de 5.000 de metri pătrați. „În primele șase luni ale anului 2021 echipa noastră a intermediat tranzacții în valoare de peste 37 milioane de euro. Ceea ce ne bucură și mai mult, pe lângă cifrele de succes, este faptul ca aceste tranzacții au fost realizate cu capital românesc, și în marea lor majoritate, de către dezvoltatori din orașe regionale care au reușit să își dezvolte, în ultimii ani, un business solid”, arată Ionuț Stan.

„Am realizat tranzacțiile atât în orașe regionale, cât și în diferite zone din București. Cele mai căutate zone din Capitală sunt cele cu acces facil la mijloacele de transport (în special metrou), cât și la infrastructura socială (școli, centre comerciale, parcuri etc). Bucurestiul este un oraș care suferă din punct de vedere al infrastructurii, asa că aici primează foarte mult în decizia de achiziție a clientilor vechea «lege» a imobiliarelor: location, location, location.”

Ionuț Stan, Associate Director, Land Development, Crosspoint Real Estate

Predictibilitatea unei dezvoltări imobiliare este esențială

Oficialii Crosspoint notează că dezvoltatorii sunt tot mai interesați de terenurile care dispun de parametri urbanistici clari, pentru care procesul de obținere a autorizatiei de construcție este previzbil, în condițiile în care alocarea corectă a resurselor, inclusiv de timp, este de o importanță capitală într-un asemenea business. „Riscul de a achiziționa un teren pe care nu-l poți dezvolta într-un timp clar definit nu poate fi asumat decât de o mică parte a investitorilor speculativi, iar din experienta noastră, observăm că aceștia sunt din ce în ce mai rari”, notează Cătălin Gavrilă, Associate Director, Land Development, în cadrul Crosspoint Real Estate.

Tendințele unui an cum a fost 2020 au fost diverse pe nișa terenurilor, în top fiind faptul că stocul de terenuri ușor autorizabile va deveni din ce în ce mai limitat în București, în condițiile în care acesta rămâne cel mai căutat. „Un alt trend observat de noi este cel al cumpărătorilor de case. Pandemia a schimbat modul de gândire al clientului tipic, client care, în perioada aceasta, explorează mai atent varianta unei case, în detrimentul unui apartament situat cât mai aproape de birou. Tinand cont, însă, de problemele cu traficul întâmpinate în București, este de văzut dacă acest trend se va menține sau nu și în anii următori. Evoluția infrastructurii trebuie să țină pasul cu noua tendință pentru a-l transforma într-un fapt cert”, completează Stan.

Noi creșteri de prețuri până la finele anului

Reprezentanții companiei estimează că a doua jumătate a anului va mai aduce o creștere a prețurilor terenurilor, în cuantum de încă 10%. „Până la finalul anului ne așteptăm la o creștere a prețurilor terenurilor de aproximatix 10%. De menționat este faptul că întotdeauna estimările noastre și cifrele indicate se referă la valorile tranzacționate și nu la valorile solicitate de către proprietari atunci când aceștia își listează terenurile pe canalele de promovare. Media pieței este dată de întâlnirea între cerere și ofertă, concluzionată printr-o tranzacție realizată”, spune Cătălin Gavrilă.

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus