Dr. psih. Carmen Olteanu
Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului cultural ”Dansând cu natura”, vizează dezvoltarea unei metodologii în care au fost implicați 100 de elevi brașoveni pentru a deveni ambasadori ai culturii mediului și schimbărilor climatice, implicit asupra ecosistemelor.
S-au derulat zece workshop-uri în zece școli identificate cu sprijinul partenerului Inspectoratul Școlar al Județului Brașov în perioada septembrie- octombrie 2022, susținute de partenerul Agenția pentru Protecția Mediului Braşov în colaborare cu o asociație pro-mediu, pentru identificarea a 10 idei concrete de intervenție pentru protecția mediului ce pot fi puse în practică în proiecte viitoare.
Elevii au fost invitați la un dialog deschis, ghidat, aducând spre ei dorința noastră de a dezvolta o cultură de mediu amplă și responsabilă, subliniind necesitatea apariției acesteia și a comportamentului de mediu.
Structura arhitecturală a workshop-urilor a avut în vedere dozarea unui conținut și a unei problematici despre schimbările climatice.
Fiind copii cu vârste între 10 și 14 ani, am hotărât să definim mediul, să conștientizeze ce înseamnă protecția mediului. Am setat faptul că noi, oamenii, suntem parte din el și că, dăunând mediului, ne dăunăm nouă înșine. Pas cu pas, am identificat care sunt acțiunile omului ce au impact direct asupra mediului.
Foarte activi la dialog și surprinzător de informați, entuziaști și receptivi au fost copiii din clasele primare și gimnaziu (Școala Gimnazială Nr.15, Școala Gimnazială Nr. 30, Palatul Copiilor, Școala Gimnazială Nr.11, Școala Gimnazială Nr.31, Liceul Vocațional de Arte Plastice ”HMT”). Pentru ei, deplasarea pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta, precum și și colectarea selectivă a gunoiului reprezintă comportamentul cel mai sustenabil.
Elevii brașoveni au concluzionat că este momentul cel mai potrivit să consumăm mai puține resurse, să ne hrănim conștient, să fim responsabili pentru gestionarea ambalajelor. Dintre liceeni ( Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” Brașov, Colegiul Național ”Unirea” Brașov, Colegiul ”Nicolae Titulescu” Brașov, Liceul Vocațional de Muzică ”Tudor Ciortea”), mai mult de jumătate au rezonat puternic cu ideea evitării risipei de mâncare, cu refolosirea și reciclarea ambalajelor. De asemenea, printre acțiunile prioritare, aceștia au considerat că este și economisirea energiei și a apei.
O veste bună este aceea că există o parte a consumatorilor, în special a celor tineri, care nu văd o utopie în stilul de viață sustenabil, ci încearcă să adopte modele de consum cu un impact mai redus asupra mediului.