Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Breslele din Transilvania – episodul 2 – Casa Breslelor

Breslele din Transilvania – episodul 2 – Casa Breslelor

Din dorința de a afla cât mai multe despre breslele din Transilvania, am ajuns și în Sighișoara la Casa Breslelor.

Casa Breslelor este amenajată în imediata apropiere a Turnului cu Ceas de la intrarea în Cetatea Medievală într-o clădire din secolul al XVII-lea, iar fiecare atelier de breaslă din cadrul expozitiei are câte o reprezentare auditivă specifică, care transpune turistul în povestea breslei respective.

Casa Breslelor găzduiește o expoziție de unelte, echipamente și mașinării utilizate în urmă cu secole de meșteșugarii din Sighișoara și din împrejurimi.

Un muzeu bine documentat, cu o colecție muzeală impresionantă, cu spații organizate și delimitate pe bresle, o mulțime de unelte aparținând meșterilor. În opinia mea de simplu admirator, obiectele îmi par deosebit de bine conservate.

Desigur,  am fost impresionată tot de fire, încă de la intrare ne-a întâmpinat un război de țesut, tradițional săsesc cu o vechime mai mare de 100 de ani, din păcate nu avea toate piesele funcționale, dar este clar o piesă de colecție. O bucurie să îl admir. Lemnul cu patina timpului lucea în lumina difuză.

O altă surpriză deosebit de plăcută pentru mine a fost să întâlnesc o întreagă gamă de fire de la atât de cunoscută firma Mez. Era expusă toată paleta de culori de la acea vreme. Impresionant.

Piesa de rezistență a acestui muzeu, impresionantă și ca mărime dar și ca și conservare o reprezintă foalele.

Un loc plin de istorie pentru cei pasionați de breslele din Transilvania.

Pe pagina de prezentare a acestui muzeu puteți găsi informații utile despre obiectele prezente în colecția muzeală cât și despre breselele reprezentate.

Preluăm și noi câteva texte puse la dispoziție de muzeu.

Breasla fierarilor !

Originalul statutului acestei bresle datând din 29 septembrie 1478 s-a pierdut, existând astăzi doar o copie târzie datând din 1614. Breasla Fierarilor era constituită încă din secolul al XV-lea și devenise deja una dintre breslele importante ale orașului. În perioada cuprinsă între anii 1526 – 1589 breslele fierarilor din Sighișoara și Saschiz sunt amintite într-un număr de 10 documente.

Breasla Croitorilor !

Deși au fost o breaslă puternică nici ei nu apar în documentele din secolul al XV-lea. Breasla croitorilor a fost prima dintre cele patru mari bresle obligate să se mute în Cetate în 1517. În a doua jumătate a secolului, croitorii din Sighișoara vor fi menționați cu prilejul proceselor intentate croitorilor din Brașov la 1568 și 1574 precum și într-o hotărâre a Universității din 1587

Breasla Cositorarilor !

Apare menționată documentar abia în secolul al XVI-lea. Cu privire la această breaslă există un statut al Uniunii breslelor de Cositorari din Transilvania datând din 1561, confirmat în 1578 precum și de o decizie a Universității din anul 1580 privind interdicția importului de produse de cositor.

Breasla Macelarilor.

Apar menționați în statutele orașului din 1517 când li se stabilește regimul desfacerii cărnii în orașul de jos. Au avut și un reprezentant în Magistratul orașului. Măcelarii au primit statutul de breaslă în anul 1570 .

Pielarii.

Din secolul al XVI-lea se păstrează statutele uniunii breslelor de pielari datând din anul 1512. Această uniune este din nou menționată în anul 1571. În această perioadă Pielarii din Sighișoara au purtat un proces împotriva cizmarilor pentru o moară de argăsit. Ultima dată sunt amintiți într-o decizie a Universității din anul 1598 .

Sursa foto: Gabriela Bularca

Sursa text: Casa Breslelor

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus