Ești aici
Home > Educație > Bullyingul în rândul copiilor

Bullyingul în rândul copiilor

Bullyingul sau intimidarea menită să provoace suferință asociază unele comportamente fizice intenționate, verbale și nonverbale (hărțuire, îmbrânceli, loviri, etichetări, porecliri, jigniri, deposedarea de bunuri) prin care o persoană sau mai multe lezează o altă persoană. Toate aceste comportamente pot ajunge să afecteze imaginea de sine a copilului agresat pentru toată viața, așa că, acest fenomen, atât de des întâlnit între adolescenți, trebuie prevenit cât mai rapid. Pentru a gestiona situația în care copilul este victima bullyingului este nevoie, în primul rând, de implicarea părinților și implict a cadrele didactice.

Care sunt cele mai frecvente comportamente de bullying în rândul copiilor?

Pentru a putea vorbi despre frecvența acestui tip de comportament în rândul copiilor este important să avem o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă bullying, deoarece acest concept nu are un corespondent direct în limba română, acesta este cel mai frecvent asociat cu  comportamentele agresive, intenționate, menite să provoace suferință. Astfel, cel mai des întâlnim conceptul de bullying asociat cu agresivitate, hărțuire sau umilire, însă pe măsură ce copii cresc, crește și frecvența comportamentelor de bullying. Întâlnim în rândul preșcolarilor comportamente de etichetare și plăcerea de a pune porecle, iar atunci când vorbim despre școlaritate comportamentele de acest gen se accentuează și ne întâlnim cu: deposedarea de bunuri, izolarea socială intenționată de către colegii de clasa (”Nu vorbiți cu el/ea”, ”Tu nu ai voie să stai cu noi în pauză”), intimidarea, umilirea și jignirea repetată în față clasei (porecle jignitoare), insulte repetate la adresa aspectului fizic sau a altor factori diferențiatori ( ”balenă”, ”tocilar”, ”aragaz cu patru ochi”, ”sărac”) . Un factor important este frecvența cu care ele se repetă. Acest aspect ne poate indica faptul că un copil se confruntă cu o situație de bullying.

Ce impact are bullyingul asupra vieții copilului agresat?

Într-o astfel de situație întâlnim cel mai des la copii agresați refuzul de a merge la școală, uneori chiar sub formă de minciună: ”îmi este rău/ nu mă simt bine și am nevoie de câteva zile acasă”. Copilul va încerca să găsească modalități prin care să evite sau chiar să întrerupă activitatea școlară din teama de a fi agresat din nou.

Chiar și în cazul unor forme mai puțin agresive ale bullyingului, expunerea zilnică sau repetată la astfel de agresiuni conduce spre numeroase probleme legate de sănătatea mentală: imagine și stimă de sine scăzute, anxietate, depresie, tulburări alimentare, tulburări ale somnului.

Cum trebuie să reacționeze părinții al căror copil este victima bullyingului?

Pentru a gestiona situația în care copilul este victima bullyingului este nevoie de implicare mai multor aspecte din viața copilului, iar aici mă refer și la cadrul școlar, însă un impact considerabil îl are implicarea părinților. În primul rând, este nevoie că părinții să acționeze cu calm și vigilența pentru a identifica sursa bullyingului și pentru a putea interveni. De cele mai multe ori părinții sunt cuprinși de furie și teamă, iar acest lucru nu face decât să înrăutățească și chiar să accentueze agresiunea prin care trece copilul. Astfel, este necesar ca adulții să acționeze imediat (cu calm și vigilență), să dea dovadă de curiozitate și să asculte povestea copilului agresat, oferindu-i credit, empatie și validare; iar într-un final să ia măsuri pentru diminuarea puterii celui care agresează implicând cadrele didactice în acest demers.

Cum se pot implica ceilalți membrii adulți ai societății în ceea ce privește fenomenul de bullying?

Cred că fiecare dintre noi are capacitatea și responsabilitatea să se implice în propria comunitate, fie că este ea reprezentată de mediul familiei, al celui profesional sau social. Astfel, cred că a lua atitudine, a sări în ajutor sau a reacționa în situații de bullying sau de agresiune sunt uneltele care ajută și care în special au capacitatea să inspire și să ofere un alt exemplu de comportament celor din jur. Implicarea are capacitatea extraordinară de a da curaj să faci la fel, și să nu fi un simplu trecător sau martor al situațiilor de bullying.

Sursă foto: https://images.app.goo.gl/JggFUbsR6xtgzCN4A

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus