Ești aici
Home > Juridic > Curtea Internaționala de Justitie: 75 ani

Curtea Internaționala de Justitie: 75 ani

Educație Juridică Brașov-În data de 18 Aprilie 1946, în clădirea Palatului Păcii din Haga, a avut loc prima ședință solemnă a Curții Internaționale de Justiție (CIJ) înființată de Națiunile Unite. Ea a înlocuit Curtea Permanentă de Justiție Internațională, cunoscută drept Curtea Mondială, înființată în 1920, pe care Adunarea Ligii Națiunilor o dizolva în aceeași zi.

CIJ a fost fondată în anul 1945 prin art. 92 din Carta ONU. Potrivit statutului său, este principalul organ judiciar al ONU, soluționând litigiile dintre statele membre. CIJ este formată din 15 judecători, aleşi pentru un mandat de 9 ani de către Adunarea Generală şi de Consiliul de Securitate ale ONU. 

CIJ a soluționat procesul din România și Ucraina cu privire la delimitarea maritimă la Marea Neagră. Prin hotărârea din 3 februarie 2009 s-au recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pe mai mult de 79% din suprafaţa de 12.200 km2 de platou continental şi zonă economică exclusivă aflată în dispută între România şi Ucraina, care cuprinde și Insula Șerpilor.


A nu se confunda cu Curtea Penală Internațională, care investighează persoanele individuale acuzate de crime împotriva umanității, genocid, crime de război. Ea este constituită prin Statutul de la Roma din 1998.

Site oficial al CIJ: aici.

Puteți să cunoașteți legile accesând portalul legislativ. Cele mai importante acte normative sunt explicate pe înțelesul tuturor de către asociația VeDem Just pe site-ul organizației, pe contul de FB al proiectului de educație juridică și în cadrul aplicației pentru telefonul mobil Lege-n-Dar.
Eugen Târnovan -Preşedinte CPMJ Brașov, CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov partener si promotor al proiectului, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Sus