Ești aici
Home > Fiscalitate > Impozit pe profit platit in plus. Cum se corecteaza D 101?

Impozit pe profit platit in plus. Cum se corecteaza D 101?

Suntem un institut national care la data de 25.03.2020 am calculat si platit impozitul pe profit. Tot la acea data am depus si declaratia de impozit aferenta anului 2020. Ulterior s-a primit raportul de reevaluare cladiri pentru anul 2020, ceea ce implica modificarea impozitului pe profit, rezultand o suma mai mica de plata.

Cum procedez pentru regularizarea impozitului pe profit ca inregistrare contabila si ca recuperare suma platita in plus?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:

Ultimul act normativ care a modificat OPANAF nr. 3386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 Declaratie privind impozitul pe profit este OPANAF nr. 4072/2020.

Acesta prevede ca declaratia 101 privind impozitul pe profit poate fi modificata de catre persoana juridica ori de cate ori se constata erori in declaratia depusa initial. Constatarea erorilor poate fi facuta fie de catre organul fiscal de administrare in procesul de prelucrare a formularelor, fie de catre entitate, ulterior depunerii declaratiei. Potrivit prevederilor art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare, corectarea declaratiei fiscale se poate efectua numai pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a se stabili creante fiscale (adica nu dupa anularea rezervei verificarii ulterioare, cu exceptiile prevazute expres la art. 105 alin. (6) din lege).

Corectarea formularului 101 Declaratie privind impozitul pe profit se face prin intocmirea aceluiasi document cu sumele corecte, cu mentiunea ca se completeaza cu X la rubrica Declaratie rectificativa prevazuta in antet. Prin depunerea declaratiei rectificative, datele eronate, declarate initial, se inlocuiesc cu cele corecte.
Declaratia rectificativa nu corecteaza sume stabilite prin acte de control sau ramase definitive prin decizii administrative ori judecatoresti.

In speta prezentata de d-voastra, se corecteaza suma cheltuielilor inscrisa atat la rd. 2 Cheltuieli de exploatare cat si la rd. 23 Cheltuieli cu impozitul pe profit datorat si impozitul pe profit amana, in sensul reducerii acestor cheltuieli. In felul acesta rezulta un impozit pe profit mai mic pentru anul 2020.

Este posibil ca acest impozit diminuat sa va modifice si limita deductibila a altor cheltuieli, cum ar fi, de exemplu, cheltuielile cu sponsorizarea, daca este cazul.
De aceea va sugeram sa reverificati tot formularul 101.

Mentionam ca nu exista un termen anume pana la care trebuie depusa declaratia rectificativa. In momentul in care s-a constatat eroarea care modifica anumite pozitii din formular, se completeaza declaratia si se depune (se transmite) la organul fiscal competent. Este recomandat ca operatiunea sa se efectueze pana la depunerea declaratiei pentru anul 2021.

Pentru că #Iubim_Braşovul vă aducem o nouă rubrică de informații utile!
De data aceasta ne-am gândit sa intelegem mai bine despre Educatia Anteprenorială si Pastila de Fiscalitate
rubrică informativă realizată de expert Judiciar Contabil Dana Munteanu – realizator Grupul Iubim Brașovul!
Surse anaf

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus