Ești aici
Home > Business & Living > Investitiile imobiliare in 2021

Investitiile imobiliare in 2021

Deși în perioada analizată a fost consemnată o scădere comparativ cu perioada similară a anului anterior, specialiștii se așteaptă la o intensificare a activității în perioada următoare.

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de compania de consultanță Colliers, pe piața autohtonă au fost înregistrate, în primul trimestru al anului în curs, tranzacții de investiții în active imobiliare în valoare totală de 85 milioane de euro în România. Această cifră ilustrează o scădere de aproximativ 42% față de nivelul consemnat în primele trei luni din 2020, care nu au fost marcate de efectele pandemiei de COVID-19. „Deși anul a început lent, tendințele din rândul investitorilor sugerează o recuperare puternică a activității în a doua jumătate a anului, în funcție de progresele înregistrate cu pandemia și limitarea restricțiilor de călătorie”, punctează reprezentanții companiei.

„Al doilea trimestru al anului se conturează a fi mult mai activ și sunt deja mai multe tranzacții mari în desfășurare, care au și avut evoluții semnificative în spatele cortinei. Cea mai mare dintre acestea – pentru care există un acord semnat acum, dar încă nu este finalizată – este vânzarea Atenor de către grupul Belgian Atenor către investitorul ungar Adventum, pentru mai bine de 140 milioane euro. Tot în trimestrul doi au existat o serie de active industriale, cumpărate de CTP și Globalworth în tranzacții cu o valoare cumulată de peste 40 milioane de e euro. Între timp, vânzarea proiectului de birouri The Light din București de către dezvoltatorul român River Development către austriecii de la Uniqa a mai adăugat peste 50 de milioane de euro.”

Anca Merdescu, director asociat Investment Services, Colliers

Polonia, lider la nivel regional
Scăderea consemnată pe plan autohton se află în concordanță cu evoluția pieței la nivel regional, în condițiile în care volumele de investiții din Europa Centrală și de Est s-au diminuat cu aproape 48% facomparativ cu primul trimestru din 2020, până la aproximativ două miliarde de euro. Polonia a rămas fruntașă în regiune, aceasta deținând o cotă de 65% din totalul investițiilor consemnat în cele mai mari șase țări din Europa de Est, urmată fiind de Republica Cehă și Ungaria, cu o pondere de 14%, respectiv 11%.
Sectorul birourilor a fost dominant la capitolul investiții în toată regiunea, cu o pondere de 50% din volumul total al investițiilor în T1 2021, acesta fiind urmat de spațiile industriale și logistice (28%) – sector rezistent la COVID-19, care continuă să crească în mod semnificativ, pe măsură ce investitorii se diversifică –, apoi de sectoarele de retail și ospitalitate (15%).

sursa foto: pexels

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus