Ești aici
Home > Fiscalitate > Majorarea stimulentului de insertie

Majorarea stimulentului de insertie

𝐂𝐚𝐦𝐞𝐫𝐚 𝐝𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐞𝐫𝐭 𝐬𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞 𝐁𝐫𝐚𝐬𝐨𝐯 𝐯𝐚 𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐥𝐚 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐭𝐚 𝐜𝐚 𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐧𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐎𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐧𝐫. 𝟑𝟔𝟑 𝐝𝐢𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟎𝟖.𝟎𝟒.𝟐𝟎𝟐𝟏, 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐚 𝐎𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐧𝐫. 𝟐𝟔/𝟐𝟎𝟐𝟏, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐦𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐎𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐚 𝐆𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐧𝐫. 𝟏𝟏𝟏/𝟐𝟎𝟏𝟎 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐢 𝐢𝐧𝐝𝐞𝐦𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐢𝐚 𝐥𝐮𝐧𝐚𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐫𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫.

Prevederile nou adoptate, urmăresc în principal, în contextul unui deficit de forță de muncă și în condițiile reluării treptate a activităților economice, stimularea revenirii în activitate a părinților aflați în concediul pentru creșterea copiilor și asigurarea unor venituri suplimentare pentru plata unei părți din serviciile pentru îngrijirea copilului pentru perioada în care părinții sunt la serviciu.

𝐂𝐨𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚, 𝐬𝐭𝐢𝐦𝐮𝐥𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐞𝐫𝐭𝐢𝐞 𝐬-𝐚 𝐦𝐚𝐣𝐨𝐫𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟔𝟓𝟎 𝐥𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝟏.𝟓𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢, 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐨𝐩𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚 𝐬𝐚 𝐫𝐞𝐢𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐚 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟔 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝟏 𝐚𝐧 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐮 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐩. 𝐒𝐮𝐦𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐚𝐧𝐚 𝐥𝐚 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥 𝐚 𝐯𝐚𝐫𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝟐 𝐚𝐧𝐢, 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯 𝟑 𝐚𝐧𝐢 𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐳𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐮 𝐝𝐢𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐢.

Actul normativ mai prevede menținerea la nivelul de 650 lei a stimulentului de inserție acordat pentru:

▶ persoanele care realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni (1 an în cazul copilului cu handicap) oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani (3 ani în cazul copilului cu dizabilități);

▶ persoanele care au finalizat concediul pentru creşterea copiilor şi obţin venituri supuse impozitului, beneficiază de stimulentul de inserţie în cuantum de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

▶ persoanele care se întorc la activitatea profesională în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.

Indemnizaţia lunară nu se cumulează cu stimulentul de inserţie.
Cuantumul stimulentului de inserţie se majorează prin hotărâre a Guvernului.

Persoana îndreptăţită care are calitatea de salariat şi care se întoarce la activitatea profesională pentru a obţine stimulentul de inserţie acordat în condiţiile ordonanței de urgență, are obligaţia de a anunţa, în scris, angajatorul cu cel puţin 30 de zile înainte intenţia de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

Este interzis angajatorului, să restricţioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de inserţie, dacă aceasta/acesta şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în actul normativ.

Prevederile ordonanței de urgență se vor aplica după modificarea normelor metodologice, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe de urgenţă, respectiv, cel târziu, în data de 7 iunie 2021.

Textul integral al 𝗢.𝗨.𝗚. 𝗻𝗿. 𝟮𝟲/𝟬𝟴.𝟬𝟰.𝟮𝟬𝟮𝟭, îl puteți citi aici 👉 https://tinyurl.com/8nfuwtsc

Partener CCI Brașov

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus