Ești aici
Home > Spiritualitate > N-am omorât pe nimeni!

N-am omorât pe nimeni!

Așa o fi. Dar ai înviat pe cineva?

Azi sărbătorim învierea de dinainte de înviere. Cu numai opt zile înainte de învierea Sa, Hristos îl înviază pe Lazăr, prietenul Său.

Da, sigur, pe el, că era prietenul Lui. Tot pe relații și aici, ar zice cineva. Dar, nu asta fac prietenii? Ne ajută să ieșim din moarte? Ne învie? Ce prieten este acela care nu caută învierea celui drag? Care nu face tot posibilul pentru a-l scoate din „moarte” pe cel pe care-l iubește?

Da, poate că nu ai omorât pe nimeni. Deși, poate te mai gândești. Asta, pentru că oamenii pot fi uciși în mai multe forme, nu doar fizic. Moral, social, economic, emoțional…

Dar, azi vorbim despre înviere, nu despre moarte.

Ai înviat pe cineva? Ai scos pe cineva din moarte? Sau măcar l-ai oprit din drumul spre moarte?

Ai fost vreodată un prieten adevărat? Ți-ai dat vreodată viața pentru celălalt? Căci „mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi”. (Ioan 15, 13)

Iată că există un mai mare bine decât acela de a învia pe cineva. Acela de a-ți da viața pentru el. De a avea el viață, în timp ce tu renunți la a ta.

L-a înviat Hristos pe Lazăr, da. Bun prieten! Dar, peste numai o săptămână, avea să arate adevărata valoare a prieteniei: a-ți pune viața pentru ceilalți.

Cu Lazăr a fost doar o formă de încredințare că învierea există, e posibilă, chiar și atunci când pare că nu se mai poate (mort și îngropat era Lazăr, de patru zile! Nu ca fiica lui Iair, pe patul în care murise, nici măcar ca tânărul din Nain, în drumul spre groapă).

Pentru că, acolo „unde voiește Dumnezeu, se biruiește rânduiala firii”. Orbii văd, șchiopii umblă, muții vorbesc, surzii aud, morții înviază…
Ne minunăm de o înviere, sigur. Ni se pare actul suprem de putere. Și totuși, minune mai mare este învierea unui suflet pierdut, întoarcerea lui de la moarte la viață.

N-ai omorât pe nimeni!

Sau poate că da.

A venit vremea să cauți să și înviezi pe cineva.
Fizic nu poți, așa e. Rămân, însă, celelalte variante.

Mulți morți vii umblă printre noi, așteptând învierea. Ce-ar fi să înviem câțiva?

Foto: Taf

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus