Muzeul de Etnografie Brașov a implementat în perioada iulie-noiembrie 2021, proiectul cultural ”Patrimoniul cultural iconografic din Schei – expoziție națională”, care a urmărit promovarea la nivel național a patrimoniului cultural local reprezentat de icoanele pictate pe sticlă provenind din centrul de iconari din Șcheii Brașovului.
Proiectul a beneficiat de finanțare de la Consiliul Județean Brașov și a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul sesiunii II de finanțare de proiecte culturale pe anul 2021, aria tematică Patrimoniul Cultural Material, contract de finanțare nr. P1940/12.07.2021.
Proiectul ”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională” a reușit să aducă în atenția publicului din Brașov și Maramureș (Baia Mare) o parte însemnată a patrimoniului cultural mobil din Transilvania reprezentat de icoanele pictate pe dosul sticlei în vechiul centru de iconari din Șcheii Brașovului, prin organizarea de expoziții, ateliere creative de pictare de icoane, printr-o conferință științifică.
Expoziția ”Icoane din Șcheii Brașovului”, organizată în perioada septembrie-octombrie 2021 la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, a prezentat publicului băimărean peste 40 obiecte de patrimoniu din colecțiile Muzeului de Etnografie Brașov, Muzeului Țării Făgărașului ”Valer Literat”, Muzeul Prima Școală Românească din Brașov și instituția gazdă. Publicul din Baia Mare a beneficiat și de ateliere interactive de inițiere în tehnicile de pictare pe dosul sticlei și pe lemn, coordonate de artistul vizual Victoria Țăroi.
Cercetătorul în iconografie, dr. Elena Băjenariu de la Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” a susținut în cadrul vernisajului din 8 septembrie 2021 o conferință dedicată icoanelor pictate în centrele de iconari din sud-estul Transilvaniei. Prelegerea a fost însoțită de un film de prezentare și valorificare a patrimoniului iconografic din sud-estul Transilvaniei, material video care este accesibil publicului pe contul Youtube și pe site-ul Muzeului de Etnografie Brașov.
În perioada de implementare a proiectului, muzeul brașovean a găzduit și ateliere creative, în care 24 de pasionați de artă sacră au fost inițiați în tehnicile de pictare pe dosul sticlei și pe lemn, susținute de artistul vizual Victoria Țăroi și de artistul vizual și restaurator Georgiana Gamalie. Lucrarile rezultate din ateliere au fost utilizate la organizarea unei micro-expozitii în Șchei, intitulată ,,De la simbolurile artei tradiționale la design-ul actual”, aceasta putand fi vizitată de grupuri de copii numai cu programare, începând cu 1 noiembrie prin intermediul parteneriatului cu Fundația Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului.
Rezultatele și produsele culturale ale proiectului s-au materializat într-un catalog și un tur virtual al expoziției temporare din Baia Mare, două filme de popularizare a tehnicilor tradiționale de pictură pe sticlă și pe lemn realizate în cadrul workshop-urilor, un material video de prezentare al expoziției din muzeul din Baia Mare, un film dedicat icoanelor din sud-estul Transilvaniei toate fiind accesibile publicului prin intermediul site-ului și a conturilor social-media ale Muzeului de Etnografie Brașov și ale partenerilor.
Catalogul expozițional ”Icoane pe sticlă din Șcheii Brașovului”, realizat de muzeograful Cristina Tănase, a fost tipărit într-un tiraj de 1000 de exemplare și a beneficiat de două evenimente de lansare (unul la Baia Mare, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și al doilea la Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat”). Materialul a fost oferit cu titlul gratuit în biblioteci publice, școli, publicului din Brașov, Baia Mare și Făgăraș, turiștilor și participanților la activitățile din cadrul proiectului. De evenimentele, activitățile și produsele culturale inițiate și realizate prin proiectul cultural ”Patrimoniul cultural iconografic din Schei – expoziție națională” au beneficiat direct peste 3000 de persoane (950 de beneficiari ai catalogului ”Icoane din Scheii Brasovului”, 2783 de vizitatori ai expozitiei ”Icoane din Șcheii Brașovului” realizată la Baia Mare, 311 vizitatori ai expoziției ”De la simbolurile artei tradiționale la design-ul actual” organizată la Brașov) și peste 230.500 persoane în mediul online.
Demersul cultural a dorit să oglindească spațiul cultural și etnografic brașovean și transilvănean pentru consumatorii de artă sacră din România, dar și pentru turiștii străini, contribuind astfel la cunoașterea artei și tradițiilor românești.
Parteneriatul dintre Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat”, Muzeul Primei Școli Românești din Șchei și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș nu este unul conjunctural și nu se va limita doar la prezentul proiect, ci este un parteneriat pe termen lung. Astfel, în anul 2022, expozitia ”Icoane din Scheii Brasovului” va fi organizată la Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” și în alte muzee din România.
Valoarea totală a proiectului a fost de 86.620 lei, din care 68.237 lei finanțarea nerambursabilă AFCN și 18.383 lei contribuția Muzeului de Etnografie Brașov (Consiliul Județean Brașov).