Ești aici
Home > Business & Living > Resfinţirea altarului Catedralei Voievodale „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului -„Aleea cu Stele din Braşov” şi dezvelirea bustului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Ardealului

Resfinţirea altarului Catedralei Voievodale „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului -„Aleea cu Stele din Braşov” şi dezvelirea bustului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Ardealului

Resfinţirea altarului Catedralei Voievodale „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului -„Aleea cu Stele din Braşov” şi dezvelirea bustului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Ardealului.

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a resfinţit Sfânta Masă din altarul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, istoricul locaş de cult cunoscut în Ţara Bârsei ca o adevărată „Catedrală voievodală”. În ultima perioadă, au fost efectuate mai multe lucrări de restaurare în locaşul de cult, Sfânta Masă fiind refăcută.
Slujba de resfinţire a fost oficiată în Duminica a 28-a după Rusalii, în soborul slujitor aflându-se protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, preoţii Vasile Filip Prodea de la biserica braşoveană, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Ierarhul a târnosit locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, iar mai apoi a săvârşit rânduiala de sfinţire a mesei Sfântului Altar.

După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Braşov. Au participat oficialităţile judeţene şi locale, junii din Şcheii Braşovului,Zestrea Sāceleanā, oaspeţi şi credincioşii locaşului de cult.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit preoţilor de la biserica din Şcheii Braşovului, autorităţilor locale şi tuturor celor care au sprijinit lucrările de restaurare. Ierarhul a oferit distincţia „Crucea Şaguniană pentru laici”cea mai mare distincție a Mitropoliei Ardealului : inspectorului şcolar general al judeţului Braşov, prof. Ovidiu Florin Tripșa, domnului Mircea Paraschiv, domnului Eugen Ștefan Târnovan, domnului Răzvan Constantin Neamțu și doamnei Eleonora Ion.

De asemenea, au fost oferite acte de cinstire celor două parohii de la biserica din Şcheii Braşovului, precum şi mai multor binefăcători-Stefan Lupu,Flavius Barbulescu.

Sărbătoarea a continuat cu dezvelirea unui bust al Mitropolitului Andrei Şaguna şi cu inaugurarea aleii personalităţilor care au marcat viaţa culturală şi spirituală a Braşovului, amplasate în curtea istoricului locaş de cult. Iniţiativa a aparţinut Parohiei I a Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului prin preot paroh Vasile Filip Prodea şi al Colegiului de Onoare al Braşovului.

Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.

„Aleea cu Stele din Braşov” a fost inaugurată în curtea Catedralei Voievodale Ortodoxe Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului. În acest sens, a fost semnat un protocol între Asociația “Colegiul de onoare al Brașovului” și Parohia Ortodoxă ”Sf. Nicolae”. Cu această ocazie a avut loc și dezvelirea Bustului Sf. Mitropolit Andrei Şaguna.

„Aleea” este constituită din „Stele” dedicate memoriei personalităţilor din trecut ale Braşovului, creştini ortodocşi, care au avut o contribuţie însemnată în viaţa oraşului şi a judeţului. În spațiul pus la dispoziție de biserică s-au amplasat plăci și alte înscrisuri comemorative.

Proiectul „Aleea cu stele” este iniţiat şi realizat de către Asociaţia „Colegiul de Onoare al Braşovului”sub Înaltul Patronaj al Mitropoliei Ardealului prin I.P.S dr.prof.univ Laurențiu Streza Prin acest proiect, se dorește conștientizarea comunității asupra valorilor locale, istoriei şi evoluţiei societăţii braşovene.

În curtea bisericii Sf. Nicolae, în prezenta mitropolitului doctor Laurențiu Streza, arhiepiscop al Sibiului, au primit următoarele personalități o stea: sfântul ierarh Andrei Șaguna – mitropolitul Transilvaniei, academicianul preot doctor Dumitru Stăniloaie, doctor Gheorghe Baiulescu, profesor universitar doctor Andrei Badiu, academicianul Sextil Pușcariu, actorul Marius CIsar și academicianul Andrei Bârseanu.

Accesul vizitatorilor la „Alee cu Stele din Brașov” este gratuit.

Video by 🙂

#ColegiuldeOnoarealBrasovului #PixelArtStudio #VisitBrasovRomania #Iubim_braşovul
#AleeacuSteleBrasov
#CatedralaVoevodalaSfNicolaeScheiBrasov
#televiziuneagrupiubimbrasovul
#business_living_grupul_iubim_brasovul
#CvintetulAnatoly

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus