Povestea se continuă …
Dacă acțiunile violente sunt repetitive este
recomandat să cobori la nivelul ochilor lui, să-l privești în ochi, și să îi spui: Nu lovim! Nu lovim niciodată pe nimeni! Îl doare! Nu îi place! Uite… plânge!
Următorul pas este îndepărtarea de sursa emoției lui puternice. „Văd că nu te poți abține să lovești. O să te iau de aici ca să nu rănești pe cineva sau pe tine.”
Următoarele întrebări care îți bântuie mintea, ar putea fi: Cu ce să îl ajut? Ce să îi ofer? De ce are nevoie?
Și totuși teoria e teorie, iar cum practica ne omoară. Să ne concentrăm pe soluții. Poveștile terapeutice și teatrul sunt primii pași către „vindecarea” copilului tău.
Un exemplu concret de poveste terapeutică realizată prin teatru, pe tema violenței ar putea fi: Agresivitatea nu este bună! Ursulețul Martin ne arată de ce? prin povestea „Ursulețul Martin și prietenii săi”. Cartea de povești terapeutice care se mulează pe numeroase probleme întâmpinate în viața copilului tău ar fi: Filipoi, S., (1998), „Basme terapeutice pentru copii și părinți”, Fundația culturală Forum, Cluj-Napoca.
Punerea în poveste a unei secvențe violente, cu un decor potrivit (marionete, păpuși de degete, mașinute etc.) și fluctuații de tonalitate potrivite, pot duce la internalizarea situației de către copilul tău.
După întreg spectacolul, unde personajele și-au îndeplinit rolul și morala a fost pe măsură, sarcina ta ca adult este să observi dacă cel mic a înțeles cele transmise prin această poveste terapeurică. Acest lucru poate fi realizat prin formularea unor întrebări sau pur și simplu roagă-l să reia povestea folosind același decor.
Întrebări orientative:
Ți-a plăcut povestea ? Ce ți-a plăcut cel mai mult în
Sugestii de întrebări
această poveste?
Cum s-a comportat personajul x, y și z? Oferă copilului întrebări care să reflecte asemănările și deosebirile între personaje.
Cum se simt și ce fac celelalte personaje, atunci când x, y sau z au un anumit comportament?
Cu cine ai vrea să fii prieten dintre personajele din poveste? De ce?
Cu cine nu ai vrea să fii prieten dintre personajele din poveste ? De ce?
Ce a făcut la sfârșitul poveștii personajul x,y sau z? De ce ?
Profesor învățământ primar Moise Georgiana-Mădălina
#inteligențăemoțională #poveștiterapeutuce #limite#educațiecublândețe#educațieromânofinlandeză #ideicreative #predareinteractivă #madalinelepredau #învățătoarepasionate #departament_educație #IubimBrasovul #TeleviziuneaGrupIubimBrasovul #Mădălina_Georgiana_Moise