Ești aici
Home > Juridic > 32 de ani de la abolirea Pedepsei Capitale

32 de ani de la abolirea Pedepsei Capitale

Imediat după Revoluția din 1989, prin Decretul-lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990 s-a abolit pedeapsa cu moartea. Ea a fost înlocuită cu sancțiunea detențiunii pe viață.

În România condusă de Ceauşescu (1965 – 1989) au fost condamnate la moarte şi executate prin împuşcare 104 persoane. Execuţiile se realizau doar în cadrul închisorilor Jilava şi Rahova. Fiecare pluton de execuție era alcătuit din 12 membri, care primeau încărcătoare cu câte 5 cartuşe şi trăgeau foc după foc. La Revoluție au fost împușcați chiar soții Ceaușescu. Au fost ultimii doi condamnați executați.

Astăzi, pentru comiterea unor infracțiuni, Codul penal stabilește că pentru adulți se poate aplica, în funcție de gravitatea faptei: amenda, închisoarea, detențiunea pe viață. Pentru minori se pot aplica doar măsuri educative.

În Europa, pedeapsa cu moartea nu este posibilă în niciun stat care a semnat Convenția Europeană a Drepturilor Omului. România a semnat acest tratat internațional în anul 1994.

Puteți să cunoașteți legile accesând portalul legislativ. Cele mai importante acte normative sunt explicate pe înțelesul tuturor de către asociația VeDem Just pe site-ul organizației, pe contul de FB al proiectului de educație juridică și în cadrul aplicației pentru telefonul mobil Lege-n-Dar.

#Educație_Juridică
#InfoMediere
#INFOCPMJBRASOV
#CPMJBRAŞOV
#BuletinJuridicInformativ

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus