Ești aici
Home > Juridic > 5 iunie – Ziua împotriva violenței asupra copilului în România

5 iunie – Ziua împotriva violenței asupra copilului în România

Consacrarea Zilei împotriva violenței asupra copilului în România la data de 5 iunie s-a făcut prin Legea nr. 497/2006 cu scopul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva copilului.

Drepturile copiilor sunt prevăzute în Legea nr. 272/2004; ea interzice în mod expres orice pedepse corporale și violența școlară. Violența domestică este interzisă prin Legea nr. 217/2003. Abuzurile asupra copiilor la școală, inclusiv violența de tip bullying, sunt interzise și prin Legea educației nr. 1/2011. 

HG nr. 49/2011 aprobă metodologia de prevenire și intervenție în caz de violență asupra copilului. Aici este definită „violența asupra copilului”: forme de rele tratamente produse de către părinți sau de orice altă persoană aflată în poziție de răspundere, putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare actuală sau potențială asupra sănătății acestuia și îi pun în pericol viața, dezvoltarea, demnitatea și moralitatea. 

Principalele forme de violență asupra copilului sunt: 

  • abuzul: fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic;
  • neglijarea: alimentară, vestimentară, a igienei, medicală, educațională, emoțională, părăsire;
  • exploatarea: sexuală (prostituția, turismul sexual, comerțul cu căsătorii, pornografia, striptease-ul), prin muncă;
  • traficul de copii.

În caz de abuz asupra sau neglijarea unui copil se anunță DGASPC, structură aflate în subordinea Consililui Județean – sesizare este facultativă pentru orice persoană, dar obligatorie pentru persoanele care prin natura profesiei intră în contact cu copilul.

Profesorul care jignește, amenință sau lovește un elev în timpul orei sau al pauzelor comite infracțiunea de purtare abuzivă (art. 296 C.pen). 

Cel care lovește un copil, în funcție de urmări, riscă conform art. 193-195 C.pen:

  • închisoare 3 luni – 2 ani sau amendă, pentru suferințe fizice;
  • închisoare 6 luni – 5 ani sau amendă, pentru leziuni vindecabile până în 90 zile;
  • închisoare 2-7 ani, pentru leziuni vindecabile în peste 90 zile;
  • închisoare 6-12 ani, dacă a rezultat moartea victimei.

Pentru primele două ipoteze, ancheta se demarează doar dacă victima formulează plângere penală în maxim 3 luni la poliție/parchet. Când părintele își lovește copilul, pedepsele de mai sus se majorează cu o pătrime; nu este necesară plângerea victimei, ci oricine poate sesiza poliția/parchetul.

Statistici cu privire la minorii victime ale unor infracțiuni: AICI. Telefonul copilului pe județe: AICI

Puteți să cunoașteți legile accesând portalul legislativ. Cele mai importante acte normative sunt explicate pe înțelesul tuturor de către asociația VeDem Just pe site-ul organizației, pe contul de FB al proiectului de educație juridică și în cadrul aplicației pentru telefonul mobil Lege-n-Dar.


Eugen Târnovan -Preşedinte CPMJ Brașov, CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov partener si promotor al proiectului, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus