Ești aici
Home > Artă și Tradiție > Despre STICLĀ,POVESTE de Nicolae Ioan, Maestru Sticlar.

Despre STICLĀ,POVESTE de Nicolae Ioan, Maestru Sticlar.

Produsele fostei Fabrici de Sticlă din Avrig pot fi văzute în Expoziţia Tezaur, la Palatul Brukenthal Avrig.

Întregul lot de exponate (mostre) aflat în expoziţia Fabricii de Sticlă Avrig, societate comercială ce a avut o tradiţie deosebită în producerea de sticlărie suflată manual, aflată în procedură de faliment încă din anul 2020, a fost achiziţionat de o persoană privată şi poate fi văzut în cadrul Expoziţiei Tezaur, deschisă în urmă cu puţin timp, la Palatul Brukenthal Avrig.

Cumpărarea produselor, care au dus faima Fabricii de Sticlă din Avrig pe întreg mapa­mondul, a fost posibilă având în vedere situaţia deosebit de delicată în care se află acum societatea şi intenţia lichidatorului judiciar de a vinde bunurile ce s-au aflat în patrimoniul acesteia.

Conform unei documentaţii puse la dispo­ziţia Primăriei Avrig de reprezentanţii societăţii în cursul lunii octombrie (oraşul Avrig a fost, de asemenea, interesat de achiziţia acestei colecţii), întregul lot de exponate fabricate în decursul anilor la fabrica din Avrig cuprinde 478 de repere, multe dintre acestea unicat, iar valoarea acestora a fost estimată la suma de 163.913 lei – 33.628 euro.

Acum, întregul lot de exponate (peste 1.100 de bucăţi), împreună cu suportul expoziţional (recondiţionat şi reparat)) precum şi alte câteva scule şi un mic cuptor, folosite la fabricarea sticlei, pot fi admirate în cadrul Expoziţiei Tezaur, deschisă într-una din sălile aflate în componenţa Palatului Brukenthal din Avrig (fosta Reşedinţă de Vară a baronului Samuel von Brukenthal).

„Sunt foarte mândră de achiziţia asta şi consider că un asemenea patrimoniu, de o asemenea valoare, trebuia să rămână, cu orice preţ, în Avrig. În această expoziţie este o parte importantă a istoriei acestor locuri, este istoria unui meşteşug ce a marcat Avrigul pentru totdeauna.  Aici sunt munca, truda, creativitatea şi priceperea multor generaţii de avrigeni (şi nu numai a lor), a părinţilor, bunicilor şi tuturor celor ce fac parte din familia mea extinsă. De altfel, atunci când am decis că vreau să cumpăr expoziţia, toţi cei din familia mea ce au avut legături cu fosta fabrică de sticlă (părinţi, socri, unchi, mătuşi etc), dar şi prietenii, colaboratorii şi apropiaţii, m-au încurajat să fac acest pas. Este achiziţia pe care am făcut-o, în primul rând, cu sufletul.  Cred că vizitatorii noştri, dar şi localnicii, trebuie să vadă această expoziţie şi sunt sigură că toată lumea va fi impresionată de valoarea şi frumuseţea tuturor obiectelor, dar şi de povestea pe care încercăm s-o împărtăşim celor ce ne calcă pragul”, ne-a declarat Mihaela Klingeis, proprietara colecţiei de sticlărie din Avrig.

Am mai aflat că Expoziţia Tezaur poate fi vizitată la Palatul Brukenthal Avrig în fiecare zi, între orele 10 şi 16. Preţul unui bilet de intrare este 20 de lei, iar copiii beneficiază de o reducere de 50 % din acest tarif. (La fel ca şi în cazul vizitării parcului domeniului, se aplică regula potrivit căreia cetăţenii oraşului Avrig nu plătesc taxa de intrare la expoziţie.) Cea mai mare parte a banilor strânşi din taxa de vizitare a expoziţiei va fi folosită pentru finanţarea unor lucrări ce ţin de reabilitarea clădirilor principale ale complexului baroc, conform conceptului „Istoria ajută la salvarea istoriei”, gândit de proprietari.

Mihaela Klingeis ne-a mai informat că, în perioada imediat următoare, vor continua investiţiile şi extinderea conceptului Expoziţiei Tezaur, astfel încât aceasta să devină şi mai atractivă pentru turişti şi vizitatori. De asemenea, proprietara expoziţiei ne-a spus că a pregătit un colţ al expoziţiei dedicat obiectelor care vor fi aduse şi donate de către avrigeni, oferind astfel şansa de a salva de la distrugere sau degradare sticlărie ce a făcut faima fabricii din Avrig.(tribuna sibiu )

#televiziuneagrupiubimbrasovul
#Avrig
#Sticla
#MaestruSticlar
#PalatulBrukenthal
#business_living_grupul_iubim_brașovul
#Iubim_Brasovul
#SticlarSibiu

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus