Ești aici
Home > Educație > Dragă mama,

Dragă mama,

“eu sunt ceea ce tu știi că eu sunt și nu sunt ceea ce tu nu știi că eu sunt”

*Și-a luat pătura, s-a așezat în brațele mele, s-a învelit până peste cap și și-a făcut un culcuș comod pe pieptul meu fără să spună nimic. L-am primit fără să spun nimic. L-am cuprins cu mâinile. L-am mângâiat ușor pe frunte. I-am dat un pupic. L-am conținut cu iubire. Se uita la mine și zâmbea, se mai așeza un pic în pătură, după care se uita din nou. După câteva minute mi-a spus:

– Haide să ne jucăm de-a părinții și copiii. Tu ești mami, iar eu sunt bebe și stau așa în pătură până mă fac mare, iar când mă fac mare mă dau jos.

– Bine. Pentru că eu sunt mami, ai vrea să mai fac ceva pentru tine?

– Hmm.. Nu, doar mă ții așa…

Când i-a fost suficient, s-a ridicat și s-a întors la joaca lui.*

Băiețelul care a vrut să fie pentru câteva minute bebe și să fie ținut în brațe de mami a vorbit despre nevoia lui fără prea multe explicații și și-a creat singur o experiență reparatoare în brațele mele, unde l-am primit cu multă căldură. Copiii au abilitatea să ne transmită care sunt suferințele lor și ce nevoi au de la noi prin jocurile și comportamentele lor. Copiii care suferă traume de respingere sau de abandon au nevoie să se simtă iubiți, acceptați și continuți. Aceste răni pot fi vindecate în timp cu multă iubire și blândețe, oferindu-le copiilor experiențe reparatorii. Aceste experiențe pot recrea contexte din perioada intrauterină, naștere și primii ani de viață în care mama își hrănește profund copilașul cu iubire.

Ca în exemplul de mai sus, copilul poate fi înfășurat într-o pătură și ținut în brațe, poate sta pe piele pe sub bluza mamei, poate fi legănat, hrănit, mângâiat, îngrijit. Jocul de-a mama și bebelușul, în care copilul primește foarte multă atenție și iubire și este în contact strâns cu mama care este atentă la nevoile lui și face tot ceea ce spune sau arată bebelușul că își dorește.

Vă invit să fiți atenți la jocurile copiilor, să priviți dincolo de acțiuni și replicile personajelor și să explorați împreună cu ei, uneori ne spun mai multe decât ne dăm seama.

#Iubim_Braşovul vă aduce o nouă rubrică de informații utile. #Aripi_de_psiholog – rubrică informativă realizată de Cristina-Adriana Prundaru – psiholog și realizator Grupul Iubim Brașovul.

#Iubim_Brașovul #Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul #Aripi_de_psiholog #PsihologCristinaAdrianaPrundaru

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus