Ești aici
Home > Educație > Ce este anxietatea?

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o reacţie emoţională fundamentală a fiinţelor umane. Aceasta reprezintă un răspuns natural al organismului la stres și este o modalitate a creierului nostru de a ne pune în alertă atunci când este anticipat un potenţial pericol.

Specialiștii susţin faptul că anxietatea are ca fundament sentimentul de teamă, însă teama apare atunci când ne confruntăm cu un pericol real, pe când anxietatea este definită ca o teamă difuză, fără un obiect clar precizat. Este normal să ne simţim anxioși când trebuie să ne mutăm într-un loc nou, să mergem la un interviu de angajare sau să dăm un test. Acest tip de anxietate este neplăcut, însă ne poate motiva să ne pregătim mai mult și să facem o treabă mai bună. Această anxietate obișnuită vine și pleacă, fără să interfereze cu viața noastră de zi cu zi. Însă, dacă sentimentul de anxietate este extrem, durează mai mult de șase luni și interferează cu viaţa personală, profesională sau socială, este posibil să vorbim despre o Tulburare de anxietate. Tulburările de anxietate reprezintă cea mai comună formă de tulburare emoţională și pot afecta pe oricine, la orice vârstă. În acest caz, sentimentul de frică este cu noi tot timpul și este foarte intens, ne poate împiedica să facem lucrurile care ne plac, iar în cazuri extreme ne poate împiedica să urcăm în lift, să traversăm strada sau să ieșim din casă. Dacă nu este tratată, anxietatea se poate înrăutăţi.

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, femeile au mai multe șanse decât bărbații să fie diagnosticate cu o tulburare de anxietate. Fiecare persoană experimentează diferit anxietatea. Sentimentele pot varia de la fluturi în stomac la bătăi rapide ale inimii, lipsă de control, coșmaruri, atacuri de panică sau gânduri dureroase. Anxietatea poate fi un factor cheie în tulburări precum: Tulburarea anxioasă de separare, Mutism selectiv, Fobie specifică, Tulburare anxioasă generală, Tulburare de panică, Agorafobia sau Tulburarea anxioasă generalizată.

#Iubim_Braşovul vă aduce o nouă rubrică de informații utile. #Aripi_de_psiholog – rubrică informativă realizată de Cristina-Adriana Prundaru – psiholog și realizator Grupul Iubim Brașovul. #Iubim_Brașovul #Emoții#Business_Living_Grupul_Iubim_Brașovul #Aripi_de_psiholog #PsihologCristinaAdrianaPrundaru

Sursă info: healthline.com Sursă foto: Artwoonz.com

Articole similare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Sus