Expoziția și catalogul ”Salvând Cultura Celuilalt. Cercetarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului” se lansează astăzi la Sibiu. 24 noiembrie 2021, ora 18:00 – Vernisajul expoziției ”Salvând Cultura Celuilalt. Cercetarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului”Live online pe Facebook, 24 noiembrie 2021 ora 18:00 – Lansarea catalogului selectiv ”Salvând Cultura Celuilalt. Cercetarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului”
Proiectul ”Salvând cultura celuilalt,” inițiat în 2021 de Asociația Monumentum și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN, pleacă de la experiența de peste 20 de ani a colecționarului Eugen Vaida care, bătând satele de pe Valea Hârtibaciului și Țara Oltului, a achiziționat de la comunitățile rome peste 100 de ii cu altiță. Romii au salvat elemente ale culturii românești abandonate din diferite motive de către proprii ei făuritori iar în momentul de față multe dintre femeile rome păstrează încă cu fală între 10 și 30 de ii de proveniență românească.
Din păcate, iile se pierd și în rândul acestor comunități, fiind abandonate de tinerele generații care aleg ia de ”Argheș” (Argeș), acestea din urmă având o ornamentică mai bogată. În urma proiectului de cercetare ”Salvând cultura celuilalt”, care a avut ca obiective colectarea informațiilor care pot deveni instrumente puternice de combatere a naționalismului extrem și a conflictelor sociale și facilitarea apropierii unei culturi de cealaltă, în contextul în care cele două sunt vecine de secole, echipa de cercetare a elaborat catalogul selectiv ”Salvând Cultura Celuilalt. Cercetarea iei cu altiță de pe Valea Hârtibaciului” și expoziția ”Salvând Cultura Celuilalt.”
Scopul celor două obiecte culturale este, pe de-o parte, de a contribui la combaterea discriminării împotriva romilor, în parte datorată necunoașterii fenomenelor culturale, o temă tot mai frecventă în politicile publice europene și în viața cotidiană, iar pe de cealaltă parte, de a promova și valorifica ia cu altiță de pe Valea Hârtibaciului.
Echipa de cercetare a documentat și reconstituit împreună cu Asociația ”Semne cusute” câteva piese din ”Colecția Eugen Vaida” și a fotografiat pe modele umane vii ansambluri de port vestimentar și ii cu altiță provenite de pe Valea Hârtibacului și a Țării Oltului care se află în colecția de la Alțâna și în depozitele muzeelor partenere. Pe parcursul desfășurării proiectului au fost identificate centre etnografice locale mai puțin cunoscute, a căror prezență este indicată, dar nu dovedită științific, de compararea cusăturilor specifice în cadrul unei cercetări realizate în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Complexul Național Muzeal Astra, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul de Istorie ”Valea Hârtibaciului”.
Comunitățile rome din sudul Transilvaniei și-au asumat mai mult sau mai puțin voluntar, de mai bine de un secol rolul de gardieni ai ”iei cu altiță românești”, integrând acest element important de costum în obiceiurile și cutumele proprii. Acesta este un fenomen necunoscut atât publicului larg cât și lumii academice și este pentru prima dată când o echipă de cercetare se apleacă într-o măsură amplă asupra subiectului.