Ești aici
Home > Juridic > Lege nouă intră în vigoare Legea nr. 192/2021 care stabilește condițiile și procedurile de intrare în magistratură, absolvire a INM și formare profesională a magistraților pentru anii 2021-2022.

Lege nouă intră în vigoare Legea nr. 192/2021 care stabilește condițiile și procedurile de intrare în magistratură, absolvire a INM și formare profesională a magistraților pentru anii 2021-2022.

Intră în vigoare Legea nr. 192/2021 care stabilește condițiile și procedurile de intrare în magistratură, absolvire a INM și formare profesională a magistraților pentru anii 2021-2022.

Recrutarea noilor magistrați se face prin concurs, anunțat de CSM cu 60 de zile înainte, pentru licențiați de Drept fără antecendente penale și declarați sănătoși de medicul de medicina muncii:

  • admitere la INM ca auditori de justiție pentru doi ani și apoi magistrați stagiari un an;
  • admitere la INM pentru personal asimilat magistraților;
  • admitere directă în magistratură ca judecător/procuror definitiv (numai pentru cei cu minim 5 ani vechime în funcțiile arătate expres la art. 53).

Probe de concurs:

  • Test grilă cunoștințe juridice: 100 întrebări din cele patru materii de bază; trebuie făcute corect minim 60. Cine trece:
  • Probă scrisă la civil și procedură civilă, respectiv penal și procedură penală; trebuie obținut minim nota 6;
  • Test psihologic: test scris, apoi interviu psihologic. Cine trece:
  • Interviu în fața unei comisii: psiholog, doi judecători, procuror, profesor – prezentare, analiza text, analiză speță de etică.

Ulterior concursului se verifică buna reputație.

CSM va adopta în zilele următoare regulamentele necesare pentru aplicarea acestei legi, apoi va anunța concursurile din acest an.

Puteți să cunoașteți legile accesând portalul legislativ. Cele mai importante acte normative sunt explicate pe înțelesul tuturor de către asociația VeDem Just pe site-ul organizației, pe contul de FB al proiectului de educație juridică și în cadrul aplicației pentru telefonul mobil Lege-n-Dar.

Eugen  Târnovan -Preşedinte CPMJ Brașov, CPMJ Brașov de pe lânga Curtea de Apel Brașov  partener si promotor al proiectului, Grupul Iubim Brașovul partener al proiectului

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus