Jocul este limbajul natural al copiilor și prin joc ei învaţă despre ei înșiși și despre lumea din jurul lor.
Copiii obișnuiesc să folosească simboluri pentru a comunica sentimente și experienţe abstracte pe care nu le pot transmite prin cuvinte. Myers spune “copiii au o capacitate înnăscută de a crește într-o direcţie pozitivă”. Abordările terapeutice trebuie să răspundă nivelului de dezvoltare al individului. Terapia prin joc este o abordare dezvoltată să ajute copiii, aceasta fiind descrisă de Kottman ca cea mai bună abordare terapeutică cu copiii cu vârstă cuprinsă între 3 și 9 ani, deoarece abilităţile lor de raţionament abstract și verbal nu sunt deplin dezvoltate. Myers afirmă “copiii folosesc jucăriile și jocul lor pentru a-și comunica experiențele, pentru a încerca noi roluri, pentru a înțelege lumea înconjurătoare și pentru a face experiențele traumatice gestionabile”.
Relaţia copil-terapeut este elementul care încurajează vindecarea. Conform lui Myers, prin joacă, terapeutul creează un mediu cald în care copilul se simte în siguranţă, conţinut și susţinut, capabil să facă schimbări care duc la creștere. Prin joc, terapeuţii îi comunică copilului îngrijire și înţelegere, facilitând schimbarea. Printre toate acele jucării concepute pentru exprimarea de sine a copilului, terapeutul este cea mai importantă “jucărie” din camera de joacă, relaţia dintre copil și terapeut fiind una vindecătoare în sine.
Cochran susţine că terapia prin joc poate ajuta la abordarea unei game largi de probleme ale copiilor, de la adaptarea la divorț sau depășirea anxietății de separare, până la vindecarea de evenimente traumatice, cum ar fi abuzul sexual sau o pierdere semnificativă.
Oamenii învaţă mai bine prin a face decât prin a vorbi.
Kottman explică cum terapia prin joc oferă copiilor oportunitatea de a-și schimba perspectivele, de a câștiga noi puncte de referinţă și de a practica noi comportamente. Terapia prin joc este înrădăcinată în comunicarea metaforică, simbolică, clienții își pot explora problemele într-un mod indirect. Acest lucru creează o situație în care rezistența și defensivitatea clientului pot fi adesea prevenite sau eliminate. „Copiii nu sunt adesea respectați ca ființe umane autonome și de obicei nu au puterea de a lua decizii cu privire la viața lor. Camera de joacă este lumea lor. O oră în camera de joacă le poate da puterea să treacă peste încă o săptămână”.
Iubim_Braşovul vă aduce o nouă rubrică de informații utile. „Aripi de psiholog” : rubrică informativă realizată de Cristina-Adriana Prundaru – psiholog și realizator Grupul Iubim Brașovul.
Business_Living; Grupul_Iubim_Brașovul; Aripi_de_psiholog; Psiholog Cristina Adriana Prundaru
Sursa: Lynne Shallcross