Ești aici
Home > Fiscalitate > Impozitul pe dividende in 2021

Impozitul pe dividende in 2021

Impozitul pe dividende se retine, se plateste si se declara de catre compania care plateste dividendele.

Cota de taxa valabila pentru impozitarea dividendelor in anul 2021 ramane la nivelul anului 2020 – respectiv 5%.

Ceea ce difera fata de anul 2020 este faptul s-a modificat plafonului peste care exista obligatia platii contributiei la asigurari de sanatate. Acest plafon este de 12 salarii minime brute pe economie. Pe anul 2020 acesta a fost 26.760 lei, insa pentru anul 2021 ca urmare a cresterii salariului minim la 2.300 lei, plafonul a devenit 27.600 lei.

Impozitul pe dividende se retine, se plateste si se declara de catre compania care plateste dividendele.

Baza legala : art. 97 alin. (7) din Codul fiscal care arata ca „veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/investitori. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/ investitorilor până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.”

Asa cum mentionam la inceput, prin depasirea plafonului de 12 salarii minime brute pe economie, persoana fizica care incaseaza dividende va datora si CASS in cota de 10% aplicata la respectivul plafon, si nu la suma efectiv incasata.

In timp ce pentru declararea si plata la buget a impozitului pe dividende este responsabila persoana juridica platitoare a dividendului, pentru declararea si plata CASS este resposabila persoana fizica beneficiara.

Pentru că #Iubim_Braşovul vă aducem o nouă rubrică de informații utile!
De data aceasta ne-am gândit sa intelegem mai bine despre Educatia Anteprenorială si Pastila de Fiscalitate
rubrică informativă realizată de expert Judiciar Contabil Dana Munteanu – realizator Grupul Iubim Brașovul!

Articole similare

Lasă un răspuns

Sus